Извънредно! Кристалина Георгиева оглавява Европейския съвет - 24novini.bg

Извънредно! Кристалина Георгиева оглавява Европейския съвет

Кристалина Георгиева ще оглави Европейския съвет Кристалина Георгиева ще оглави Европейския съвет
01.07.2019 | 11:17
(0 гласа)

Кристалина Георгиева ще оглави Европейския съвет на мястото на Доналд Туск, а Франс Тимерманс от социалистите ще бъде избран за председател на Европейската комисия на мястото на десния Жан-Код Юнкер.

 

Това е информацията от Брюксел, разпространена от Агенция Ройтер от последната минута.

Агенцията се позовава на два свои източника, близки до преговорите.

Това е последната вест от тежките преговори, които се водят за основните позиции в ЕС.

Както 24новини.бг снощи съобщи, председателят на Съвета на Европейския съюз (Европейския съвет) Доналд Туск,редседателят на Съвета на Европейския съюз (Европейския съвет) Доналд Туск, излъчен от десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), е предложил на левоцентристите да получат поста на ръководител на Европейската комисия.

Тя досега се оглаяваше от Жан-Клод Юнкер, а канидадат от десните бе Манфред Вебер, лично подкрепян от Бойко Борисов, но неуспял да си спечели подкрепата на френския презиздент Еманюел Макрон.

Манфред Вебер бе избран на 5 май за председател на дясното политическо семейство ЕНП и гостува в България на заключителното събитие на ГЕРБ преди изборите.

Дипломати твърдят, че споразумение за хората, които ще заемат тези постове, вече е постигнато на срещата на върха в Брюксел и то не включва името на Вебер за поста председател на ЕК, а името на бившия комисар Тимерманс от левицата.

Срещата на лидерите от ЕС започна в неделя и продължава до момента.

Европейският съвет, който Кристалина Георгиева, според настоящата информация, ще оглави определя цялостната политическа насока и приоритетите на ЕС.

В него членуват лидерите на всички 28 държави членки на ЕС, председателя на ЕК и председателя на Европейския съвет.

Той не е законодателна институция на ЕС, така че нито договаря, нито приема закони на ЕС. Вместо това той задава политическия дневен ред на ЕС, като по традиция по време на заседанията си приема „заключения“, в които се определят областите от интерес и действията, които трябва да бъдат предприети.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...