ЕС разделен дали да преговаря с Албания и Македония за членство - 24novini.bg

ЕС разделен дали да преговаря с Албания и Македония за членство

19.06.2019 | 08:30
(0 гласа)

Съветът на Европейския съюз взе решение да отложи започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

 

Стартирането на процедурата ще бъде обсъдено отново не по-късно от октомври тази година. А еврокомисарят по разширяването Йоханес Хаан изрази увереност, че решението ще е положително. 

Франция продължава да е основен противник на разширяването, тъйкато настояват за вътрешни реформи в ЕС. Германия също не е подкрепила започването на преговорите сега под предтекст, че парламентът няма време да разгледа предложението. 

 

В заключителния документ държавите приветстват споразуменията, които Северна Македония постигна с Гърция и България. Част от държавите изказаха опасение, че отлаганетона преговорите може да демотивира държавите.

Северна Македония е кандидат за членство от 2005 г., а Албания от 2014 г.

"Със заключенията на Съвета на министрите на Люксембург получихме силно и недвусмислено признание на нашите постижения през изминалата година. Получихме ясно потвърждение за реформите, които сме извършили, и за всички резултати, постигнати на национално ниво, но също и похвала за споразуменията с Гърция и България. Това е много важно за нас и за гражданите, защото съвместните усилия не бяха напразни", написа в профила си във Facebook премиерът на Северна Македония Зоран Заев по повод решението на ЕС.

Той се закани, че реформите ще продължат и очаква усилията на страната му да бъдат оценени през есента.

 

Същевременно Албания продължава да е в политическа криза след масовите протести срещу управлението на Еди Рама. Вчера президентът на страната заяви, че насрочените за 30 юни избори ще бъдат отложени до успокояване ан обстановката и се закани да изкара армията на улицата, ако продължи натискът за избори в края на месеца. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...