За седмица депутатите работиха цели 3 часа - 24novini.bg

За седмица депутатите работиха цели 3 часа

За три дни депутатите са работили три часа. За три дни депутатите са работили три часа.
Мария Йорданова 21.05.2019 | 10:14
(1 глас)

Народните представители отработиха цели 3 астрономически часа за една работна седмица, показа проверката на 24новини.бг на стенограмите от пленарните заседания. Пленарното заседание в петък, на 17 май, продължи едва 30 минути. А другите два работни дни на депутатите - сряда и четвъртък, те работиха съответно по час и час и половина. Така общо за трите работни дни, които по традиция Народното събрание има - сряда, четврътък и петък, миналата седмица народните представители отработиха цели 3 часа сумарно. 

За нормалните граждани работната седмица има 40 работни часа.

Към трите работни часа на депутатите на малка част от тях трябва да се добавят и по 2-3 часа работа в комисииите, но поради предизборната кампания те трудно събираха кворум, въпреки че са едва с по 12 до 15 члена, а за кворум трябва да са налични поне половината.

В сряда - на 15 май - депутатите работиха около час, за да гласуват със 121 гласа "за" и пет "против", без въздържали се, оставката на земеделския министър Румен Порожанов. 

След това те гласуваха и назначаването на новия земеделски министър Десислава Танева.

В четвъртък, на 16 май, народните представители работиха час и половина. Тогава те приеха окончателно промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари.

По идея на адвокатите и със съгласието на ДАНС и цялата работна група адвокатите вече няма да бъдат задължени лица по закона,

стана ясно от гласуваните текстове.

За разлика от предишната седмица, през изминалат (15-17 май) Народното събрание събра кворум от първия път

В петък обаче то работи не повече от 30 минути. Точно на 17 май, народните представители приеха промените в Закона за лечебните заведения не само на първо, но и на второ четене. Законопроектът бе внесен от депутати на ГЕРБ. Приетите окончателно промени в петък предвиждат

личните лекари, които нямат  придобита квалификация "Обща медицина" до 3 юни 2019 г.,

но са започнали обучение за придобиване й, да продължат да осъществяват дейност за медицинска помощ още четири години. Парламентарният ден продължи в 11 часа с парламентарен контрол, на който бе изслушан социалният министър за Националната стратегия на детето 2019-2030 г. при почти напълно празна зала.

Така за изминалата седмица Народното събрание е работило общо три пленарни часа - 

 един час в сряда, един час и половина в четвъртък и половин час в петък.

През това време за обикновените данъкоплатци работната седмица имаше 40 и повече работни часа.

От утре до петък, Народното събрание няма пленарни заседания и депутатите няма да имат и един отработен час.

За това време обаче те получават възнагражденията си. В неделя, на 26 май, са изборите за европейски депутати. България ще изпрати в Брюксел и Страсбург 17 евродепутати, кандидатите са над 300 души.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...