Предсрочни избори в Австрия - в началото на септември - 24novini.bg

Предсрочни избори в Австрия - в началото на септември

Себастиан Курц и Александер ван дер Белен се договориха за предсрочни избори в началото на септември. Себастиан Курц и Александер ван дер Белен се договориха за предсрочни избори в началото на септември.
19.05.2019 | 22:00
(0 гласа)
След срещата днес между канцлера на Австрия Себастиан Курц и президента Александър Ван дер Белен стана ясно, че предсрочните парламентарни избори в Австрия ще бъдат през септември, съобщи БНР.

"Предложението ми е за нови избори през септември. По възможност в началото на септември",

заяви държавият глава след срещата си с Курц.

 До предсрочни избори се стигна, след като стана ясно, че досегашният вицеканцлер и лидер на един от колаиционните партньори в кабинета - Хайнц-Кристиан Щрахе е поискал финансова подкрепа от руски олигарси срещу изгодни държавни поръчки.

Във видео се вижда как Щрахе се доковаря с представител на бизнес-среди, сочен за племенница на руски олигарх срещу помощ за изборния му успех и придобиване на медия да получи обществени поръчки.

Оправданието на Щрахе е, че е бил пиян и е подведен да се държи по този начин. Той смята, че е жертва на "политически атентат", но въпреки това

хиляди австрийци протестираха срещу корупцията и той подаде оставка.

Президентът Александър Ван дер Белен коментира, цитиран от БНР, че

предсрочните парламентарни избори са необходими за възстановяване на доверието на гражданите в държавните институции.

За предсрочни избори "възможно най-скоро", се обяви снощи канцлерът Курц и добави, че се отказва от съвместната си работа с коалиционните си партньори от Партията на свободата, чиито лидер е Щрахе.

„След вчерашния видеоклип съм длъжен да кажа – стига толкова. Макар и методът, по който е заснет, да е очевидно неподходящ, съдържанието си остава такова, каквото е",

каза Себастиан Курц.

Според него

най-големият проблем в записа е идеята, че с властта може да злоупотребява,

както и начинът, по който се работи с парите на австрийските граждани. 

Най-лошото е, че в разговорите си днес с представители на Партията на свободата, не видях искрено желание за друга промяна, освен двете оставки“,

допълва той.

Кристиан Щрахе вече подаде оставка от всички заемани от него постове. Йохан Гуденус, който е парламентарният шеф на Партията на свободата също подаде оставка.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...