Австрия: Правителството падна, търсят дата за предсрочни избори - 24novini.bg

Австрия: Правителството падна, търсят дата за предсрочни избори

Себастиан Курц отива на предсрочни изобри заради корупционен скандал с партньорите му в коалицията Себастиан Курц отива на предсрочни изобри заради корупционен скандал с партньорите му в коалицията
19.05.2019 | 08:08
(0 гласа)

Днес в Австрия е решаващ ден - канцлерът Себастиян Курц и президентът Александър Ван дер Белен се очаква да обсъдят датата на предсрочните парламентарни избори. До тях се стигна след скандала, уличаващ досегашния вицеканцлер и лидер на един от коалиционните партньори в кабинета - Хайнц-Кристиан Щрахе, в търсене на предизборна финансова подкрепа от руски олигарски в замяна на получаването на изгодни държавни поръчки.

 

 

Той бе сниман как се договаря с представител на бизнес-кръгове, сочен за племенница на руски олигарх срещу това да придобие медия и да помогне за изборния успех на Щрахе

да получи общестевни поръчки.

Въпреки че Щрахе обясни, че е бил пиян и подведен да говори така, както и че е жертва на "политически атентан", хиляди австрийци излязоха на улиците срещу корупцията и правителството подаде оставка.

Президентът Александър Ван дер Белен коментира, цитиран от БНР, че

предсрочните парламентарни избори са необходими за възстановяване на доверието на гражданите в държавните институции.

За предсрочни избори "възможно най-скоро", се обяви снощи канцлерът Курц и добави, че се отказва от съвместната си работа с коалиционните си партньори от Партията на свободата, чиито лидер е Щрахе.

„След вчерашния видеоклип съм длъжен да кажа – стига толкова. Макар и методът, по който е заснет, да е очевидно неподходящ, съдържанието си остава такова, каквото е.

Най-проблематични в този запис са идеята, че с властта може да се злоупотребява, начинът, по който се борави с парите на австрийските данъкоплатци, и разбирането за медиите в нашата страна.

Но най-лошото е, че в разговорите си днес с представители на Партията на свободата, не видях искрено желание за друга промяна, освен двете оставки“, каза Себастиан Курц.

Кристиан Щрахе вече подаде оставка от всички заемани от него постове.

Оставка подаде и парламентарният шеф на Партията на свободата Йохан Гуденус.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...