Куба сложи лимити за купуване на яйца, пилешко, ориз и сапун - 24novini.bg

Куба сложи лимити за купуване на яйца, пилешко, ориз и сапун

В Куба магазините са държавни, а стоките се купуват с купони или с ограничение на количеството В Куба магазините са държавни, а стоките се купуват с купони или с ограничение на количеството
12.05.2019 | 19:08
(0 гласа)

Заради тежката икономическа криза Куба въвежда нормиране на продажбите на пилешко, яйца, фасул, грах, сапун и други основни продукти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Министърът на вътрешната търговия Бетси Диас Веласкес каза за Националната информационна агенция, че ще бъдат въведени различни форми на ограничаване на количеството продукти, които може да купи едно лице.

 

Целта е държавата да се справи с недостига от основни хранителни стоки.

Всеки кубинец има купонна книжка, която му дава право да купи малки количества основни стоки като ориз, боб, яйца и захар всеки месец на цена, равна на няколко американски цента, отбелязва Асошиейтед прес.

Куба внася около две трети от храните. Годишно това й струва повече от 2 милиарда долара

и през годините тя често е изпитвала за кратко недостиг от потребителски стоки. През последните месеци от магазините все по-често започнаха да изчезват, за дни или за седмици, някои стоки, а когато се появи пилешко или брашно, бързо се извиват опашки.

Възниква и проблем с презапасяване. В много части на Куба в някои магазини вече започна да се ограничава броят на продуктите, които може да купи едно лице. Това важи, например, за бутилките олио.

Магазините за хранителни стоки в Куба са държавни.

Министърката обвини за създалата се ситуацията американското търговско ембарго.

Икономисти обаче смятат, че също толкова, а може би и по-важен фактор е намаляването на помощта, която Куба получава от Венецуела, също изпаднала в тежка криза, отбелязва АП.

Кубинците, които разполагат с достатъчно пари, могат да купуват повече от тези стоки на "свободни" цени,

които въпреки това като цяло са под средните за света. Някои маркови стоки (висококачествен ориз, по-специални сладка и други) често може да бъдат купени на цени, които са два или три пъти по-високи от страната, в която са произведени. Решението на кубинското правителство за нормиране на някои стоки не означава, че те ще бъдат включени в т. нар. купонни книжки, въведени през 1962 г., подчерта министърката на търговията, цитирана от агенция Синхуа.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...