"Жълтите жилетки" пак са на улицата. Размирици в Толуза - 24novini.bg

"Жълтите жилетки" пак са на улицата. Размирици в Толуза

Протестиращи "жълти жилетки" излязоха и днес по улиците на Франция Протестиращи "жълти жилетки" излязоха и днес по улиците на Франция
13.04.2019 | 17:41
(0 гласа)

За двадесет и втора поредна събота протестиращите с "жълти жилетки" излязоха по френските улици в редица градове. 

 

В Париж протестите по главната улица „Шанс Елизе“ все още са забранени заради огромните щети, които нанесоха протестиращите. Това не спря хората да излязат на улицата.

 

В столицата този път има мирно шествие на „жълтите жилетки“, но от други видеа в социалните мрежи се вижда, че има и хора, които хвърлят бомбички и отново целят ескалиране на напрежението. Полицейското присъствие е засилено.

 

Тази седмица Толуза може да бъде отличен като „градът на протеста“, тъй като предизвиква най-силно медийно внимание. Докато в останалите градове изглежда, че протестните шествия са мирни, то в Толуза се сигна до хвърляне на бомбички към полицията, която отговори със сълзотворен газ и водни оръдия за разпръскване на хората.

 

Медиите във Франция съобщават за арестувани, но към този момент не е ясен точният им брой.

Протести има в още редица градове, сред които Марсилия, Гренобъл, Лил, Бордо, Тур.

В Тур облякоха паметник със жълта жилетка

Снимка: В Тур облякоха и паметник със жълта жилетка

Исканията на протестиращите са същите като в началото на протестите – оставка на президента Еманюел Макрон и по-добър живот за обикновените граждани.

 

В последните седмици се наблюдава отслабване на протестите, тъй като все по-малко хора излизат на улицата. Част от причините са и прекомерните провокации на част от протестиращите, които доведоха до сериозни проблеми в предишни седмици.

От организаторите на протестите на „жълтите жилетки“ се заканват, че следващата събота хората масово ще излязат по улиците. Именно за тогава президентът Макрон е насрочил своята реч, в която ще представи резултатите от „Големия дебат“.

Това е инициативата, която Макрон започна след началото на протестите, за да чуе мнението на гражданите за това, какво точно искат да се случи.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...