Русия постепенно спира доставките на газ през Украйна - 24novini.bg

Русия постепенно спира доставките на газ през Украйна

"Газпром" обяви, че постепенно спира доставките на газ през Украйна "Газпром" обяви, че постепенно спира доставките на газ през Украйна
03.03.2018 | 16:35
(0 гласа)

От "Газпром" започнаха процедура за прекратяване на договора за доставка и транзит на газ с украинската "Нафтогаз", съобщи зам.-председателя на руския холдинг Александър Медведев, цитиран от РИА Новости. "И новото дело в Стокхолмския арбитраж по иска на "Газпром" ще бъде разглеждано от друг състав на арбитража", допълни той.

 

Малко по-рано шефът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че "Газпром" трябва да разтрогне договора, след като Стокхолмския арбитраж прие решение за спора с доставка и транзит на газ, което нарушава баланса на интересите на страната. По думите на Милер, съдът аргументира решението в полза на "Нафтогаз" с рязкото влошаване на състоянието на украинската икономика. "Ние сме категорично против това за наша сметка да се решават икономическите проблеми на Украйна", заяви главата на "Газпром". По думите му, продължаването на договора е нецелесъобразно и неизгодно.

 

"Газпром" и "Нафтогаз" се съдеха по договора за доставка и транзит на газ от 2014 г. Стокхолмският арбитраж 28 февруари поиска от руската компания $4,637 млрд. като компенсация на "Нафтогаз" за недоставен газ през Украйна.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...