Скандалният стратег на Тръмп с "гладиаторско училище" за десни популисти в ЕС - 24novini.bg

Скандалният стратег на Тръмп с "гладиаторско училище" за десни популисти в ЕС

Стив Банън в манастира Стив Банън в манастира
23.03.2019 | 11:00
(0 гласа)

Американският политически стратег Стив Банън, който спечели влияние с помощта, оказвана на Доналд Тръмп, за да спечели президентските избори, създаде фондация в Брюксел, пише БГНЕС.

 

 

С нея ще подпомага десни дестабилизиращи партии.

Банън твърди, че “популисткото, националистическото, суверенитетското движение” е влязло в Европа благодарение на политици като вицепремиера на Италия Матео Салвини, унгарският премиер Виктор Орбан и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Банън се е съсредоточил в изграждането на крайнодясно политическо движение - то ще обединява популистки и националистически избиратели в Европа преди изборите от 23-26 май. Но група активисти се надяват да разрушат това усилие.

Около 200 души излязоха в събота в  Колепардо, малко селце до Рим, на час и половина от италианската столица, за

да протестират срещу плановете на Банън да създаде училище за обучение на националисти в “Чертоза ди Тризулти”, бивш картузиански манастир,

разказва БГНЕС. Банън иска да превърне 800-годишното средновековно абатство, което някога е било обитавано от монаси, в академия за следващата вълна от популистки политици.

Протестиращите оспорват правното основание на концесията, чрез която се отдава манастирът, на основата на това, че целите на академията не са в съответствие с целта на сградата.

Академията на Банън би превърнала едно място на мир и гостоприемство в крепост на международния популизъм и антиевропейския национализъм.

Близкият сътрудник на Банън - Бенджамин Харнуел, който е начело на академията, обаче казва, че е мотивиран да изгради академия, която да обучава “следващото поколение националистически и популистки лидери”, в съответствие с целта на Банън да създаде

“гладиаторско училище за войни на културата”.

Харнуел отговаря за консервативния католически институт „Dignitatis Humanae“ (DHI), организацията, считана за „културната ръка“ на популисткия натиск на Банън в Италия и в Европа и за която италианското правителство е наело сградите на Тризулти.

Щяло да има „военни зали“ в целия континент, които преди изборите за ЕП, ще работят в „отделни кътчета на едно и също бойно поле“.

Харнуел обучава бъдещите политици на философия, теология, икономика и история, “защитавайки юдео-християнските основи на западната цивилизация, чрез осъзнаването, че човек е създаден по образ и подобие на Бог.”

По думите на Харнуел, Академията Тризулти ще се превърне в основна културна инициатива, свързана с Движението – политическия проект на Банън за подкрепа на десни и дестабилизиращи групи в цяла Европа.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...