Комисията Юнкер го удари "на уволнение" - 24novini.bg

Комисията Юнкер го удари "на уволнение"

10.02.2019 | 15:32
(0 гласа)

До официалното разпускане на сегашната Европейска комисия остават 10 месеца, но въпреки това членовете ѝ, а и председателят ѝ Жан Клод Юнкер са го "ударили на уволнение", съобщава авторитетното издание "Политико". 

До голяма степен причината са предстоящите европейските избори, но и доста еврокомисари подготвят своята кариера отново у дома или в други международни организации. 

Самият Юнкер, среща доста проблеми с ишиаса си, който много медии и граждани наричат с друго име. За него е ясно, че няма да се кандидатира за втори мандат начело на комисията и че едва ли ще се върне в полтитиката в родния си Люксембург. С две думи, човекът е пред пенсия, и наблюдатели споделят, че му личи. 

Двамата му заместници имат доста сериозни амбиции. Марош Шевфович влиза в битката за президент на Словакия и по предварителни прогнози има дори шанс да спечели. 

Другият зам. председател на комисията Франс Тимерманс пък е кандидатът за председател на ЕК от страна на ПЕС.  

Комисарят по икономически и финансови въпроси Пиер Москвиси смята да оглави Френската сметна палата. 

Комисарят по бюджет Гюнтер Отингер търси възможности в частния сектор, по примера на друг свой съотечественик Герхард Шрьодер, който стана високопоставен служител на Газпром след излизането си от политиката. 

Върховният представител по външната политика Фредерика Могерини не съобщава плановете си, но даде да се разбере, че учи арабски. 

Комисарите от Латвия, Естония и Румъния Валдис Домбровски, Андрус Ансип и Корина Крецу вече обявиха, че ще се борят за места в Европарламента на изборите през май. 

 

Духът на уловнението се отразява и на по-ниските нива в комисията. Всички се оглеждат кой ще остане комисар, кой няма и е започнала борбата за по-добри места в кабинетите. 

Юнкер е издал забрана на сега действащите комисари да изпозлват ресурси на институцията за кампания, но е ясно, че макара да не използват средства, ще употребят престижа, инциативите и пътуванията си за това. 

Според правила публикувани тази сряда, освен ако не участват в кампания за метсни избори, като Шефчович, комисарите са длъжни да ходят на работа. 

Тези, които продължават да работят с пълна скорост, се оказват тези, които очакват да останат еврокомисари. 

Ирландецът Фил Хоган се надява да бъде следващия комисар по търговията, а австриецът Йаханес Хан да помем икомическата политика. 

Да запазят постовете си се очаква и за чешкия комисар Вера Юрова и българския Мария Габриел, освен ако разбира се в България няма предсрочни избори или лица като Томислав Дончев или Лиляна Павлова не успетя да се пласират по-добре. 

 

Изборът на комисарите зависи от правителствата, затова и именно някои от сегашните е ясно, че няма бъдат преизбрани като Могерини например. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...