Венецуела продължава да е на прага на гражданска война (видео) - 24novini.bg

Венецуела продължава да е на прага на гражданска война (видео)

25.01.2019 | 17:30
(0 гласа)

Венецуела продължава да е на прага на гражданска война, след като в сряда председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за президент срещу избрания Никола Мадуро. Стотици хиляди хора излязоха по улиците на страната, има безредици и брутални арести. 

 

Опозицията в лицето на Гуайдо определя изборите, на който Мадуро бе избран за проеден мандат, за нелегимитни и счита, че по конституция именно председателят на парламента трябва да поеме властта. 

 

Службите за сигурност в момента все още са лоялни на Мадуро, но десетки клипове в интернет показват как отделни полицаи и военни хвърлят униформите си и се присъединяват  към народа. 

Напрежението във Венецуела се засили особено, след като американският президидент Доналд Тръмп обяви, че признава Гуайдо. Той дори обяви, че ако властите стигнат до насилие, САЩ ще реагира. Вашингтон изтегли голяма част от дипломатите си. 

От другата страна застанаха руският президент Владимир Путин и турксият му колега Реджеп Таийп Ердоган, които стоят зад Мадуро. Зад него е и Китай. 

От няколко години Венецуела преживява ужасяваща икономическа криза, заради която в съседни страни избягаха над 3 млн. човека от 32-милионното ѝ население. Инфлацията в страната 1,3 млн.%, по магазините липсват стоки от първа необходимост. 

 

Само Боливия, Мексико и Куба подкрепят Мадуро, останалите страни в Латинска Америка са против него, но не искат да виждат САЩ да диктува правилата, в която и да е държава в региона.

 

Някои страни в ЕС подрепят новия президент, но Съюзът като цяло призовава за успокояване на страстите. За това по-рано днес разказа и външният ни министър Екатерина Захариева

Абсурден привкус днес добавиха и две от опозиционните партии в българския парламент. Докато Захариева обясняваше колко важно е ненасилието, от Воля и БСП се обявиха в подкрепа за Мадуро.  

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...