Меркел и Макрон подписаха 16 страници договор - 24novini.bg

Меркел и Макрон подписаха 16 страници договор

Макрон и Меркел подписаха договора от Аахен за френско-германско сътрудничесто 56 години след Елисейския договор на дьо Гол и Аденауер Макрон и Меркел подписаха договора от Аахен за френско-германско сътрудничесто 56 години след Елисейския договор на дьо Гол и Аденауер Снимка: ЕPA
22.01.2019 | 20:00
(0 гласа)

На фона на хаотичните сигнали за Брекзит от Великобритания Ангела Меркел и Еманюел Макрон побързаха да поемат на паритетен принцип лидерството на ЕС с договор, който наблюдателите критикуват, одобряват или смятат за отделяне на Клуб на богатите в ЕС. Франция и Германия подписаха днес в Аахен нов договор за сътрудничество по политиките на европейския трудов пазар, валутния съюз, климата, сигурността и борбата с тероризма.

 

Новият френско-германски договор за приятелство беше критикуван с различни аргументи - едни казваха, че отива твъде далеч в двустранните отношения и с него се прави клуб на най-богатите в ЕС, други казваха, че е фигуративен и няма достатъчно потенциал. Трети го определиха като символична инициатива на двама отслабени лидери, които са в паника от предстоящата динамика на геополитическите процеси и то в края на мандатите им.

 

Намерението двете Големи сили да се крепят взаимно в окото на бурята "Брекзит", която ще отвее не една и две политически кариери тепърва,

Макрон и Меркел всъщност са обвинявани, че договорът може да бъде сметнат за акт на сепаратизъм от останалите страни членки.

Първоначалният договор датира от началото на 60-те години, само 18 години след Втората световна война, когато сътрудничеството е било ключово за възстнавовяването на Европа.

На 22 януари 1963 г. френският президент

Шарл дьо Гол и германският канцлер Конрад Аденауер подписват историческия Елисейски договор за помирението между влаговете Франция и Германия.

Тогава същите, които се биха в Европа и участваха в разрушаването й, се заеха да я възстановят. Оттогава повече от 8,4 милиона млади германски и френски граждани са участвали в програми за обмен в двете страни.

Сега обаче ситуацията е различна - ЕС не е в добра кондиция след двата мандата на Жан-Клод Юнкер, визиите за развитието на Съюза не намират пресечни точки, въпреки вариантите за развитие, които Юнкер предложи, страните имат различни интереси по отношение на трудови, икономически, социални и миграционни процеси, Шенген разделя ЕС на едни лагери, еврото - на други, засилват се критиките на хората към Европа на две скорости и в тази среда е закономерно да се смята се, че френско-германското сътрудничество

ще подготва реформа на ЕС по вкуса на Двамата големи.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обясни, че документът е необходим заради нарастващия популизъм и национализъм. И това действително звучи като гласа на разума.

Френският президент Еманюел Макрон обяви пък, че тези, които разпространят лъжи за документа, стават съучастници на престъпленията от миналото.

Двете най-големи икономики в ЕС ще работят заедно

за изграждането на европейския отбранителен съюз, за създаването на европейска армия и на "френско-германска обща военна култура".

Документът бе подписан в западния германски град Аахен точно на 56-ата годишнина от сключването на Елисейския договор.

Двете страни ще правят и междуправителствени срещи, както и такива с участието на по 50 депутати от всяка от страните. Критикуван или не, договорът от Аахен продължава традицията на френско-германските отношения и е знак, че поне този съюз за следващите години ще остане стабилен.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...