Заев победи: Северна Македония е новото име на страната - 24novini.bg

Заев победи: Северна Македония е новото име на страната

Репубика Северна Македония се казва вече нашата съседка след приетите промени в Конституцията тази вечер Репубика Северна Македония се казва вече нашата съседка след приетите промени в Конституцията тази вечер БГНЕС
11.01.2019 | 21:05
(0 гласа)

А от днес официалното наименование на западната ни съседка е Република Северна Македония. Това е факт след като току-що стана ясно, че Македонският парламент прие новото име на страната да бъде Северна Македония.

81 депутата подкрепиха промените в Конституцията, предаде Нова телевизия.

Вицепремиерът и министър по европейските въпроси на Македония – Буяр Османи бе първият, който честити на премиера Зоран Заев успеха.

В парламента имаше необходимите две трети мнозинство, за да се приемат всички конституционни промени предвидени в Преспанския договор, предаде БГНЕС.

Очаква се малко по-късно премиерът Заев да даде изявление. Депутати и министри веднага го поздравиха за постигнатия успех.

Припомняме, че на 17 юни 2018 г. в Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Подписи сложиха министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

"Това е окончателният Договор за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство. Той гарантира македонското бъдеще, защитава македонската идентичност, език, герб, химн и флаг. Договорът отваря пътя към ЕС и НАТО, гарантира и приятелството и сътрудничеството между Македония и Гърция", пише Заев и уточнява, че той е съгласно резолюциите 817 и 845 от 1993 г. на Съвета за сигурност на ООН.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...