Тръм отказа да ходи в Давос - администрацията му е в ступор - 24novini.bg

Тръм отказа да ходи в Давос - администрацията му е в ступор

Тръмп отказа да замине за Световния икономически форум в Давос Тръмп отказа да замине за Световния икономически форум в Давос
11.01.2019 | 12:00
(0 гласа)

Доналд Тръмп заяви с пореден туит, че тази година няма да участва в Световния икономически форум в Давос. "Заради неотстъпчивостта на демократите за сигурността на границите и важното значение на сигурността за нашата страна, при цялото си уважение отменям много важното си посещение в Давос, Швейцария, за Световния икономически форум", написа в Туитър Тръмп.

 

Форумът се провежда от 21 до 25 януари.

 

Тръмп няма да отиде заради "частичната парализа на федералната администрация в САЩ",

обяснява той самият, цитиран от БТА.

За участието си миналата година там той казва, че е било "истински успех" за "невероятната американска икономика" и може да се похвали с "много успехи" в търговските преговори с Китай.

Федералната администрация в САЩ действително е парализирана частично вече 3 седмици заради искането на Тръмп Конгресът да отпусне 5,7 милиарда долара за построяване на стена по границата с Мексико.

Демократите, които след междинните избори през ноември контролират Камарата на представителите, отказват да деблокират пари за проекта, който определят като неморален и неефективен, припомня Франс прес.

Рекордът за най-продължително спиране на работа от федералната администрация е на път да падне.

Сега рекордът е 21 дни и датира от края на 1995 и началото на 1996 г., при управлението на президента Бил Клинтън,

напомня Франс прес.

Така 800 000 държавни служители технически са безработни или работят, без да получават заплата,

а милиони други американци са косвено засегнати.

Парализите макар и по-чести не продължават достатъчно дълго, за да дадат реално отражение върху икономиката, подчерта президентът на централната банка на САЩ. Шефът на Федералния резерв обаче не е така спокоен в изявленията си.

Тръмп междувременно замина на посещение на границата с Мексико, по която иска да построи стена за спиране на притока на нелегални имигранти.

Президентът на САЩ не е взел решение дали да обяви национално извънредно положение, за да построи такава стена, каза вицепрезидентът Майк Пенс, цитиран от Асошиейтед прес.

В същото време Пенс увери, че Тръмп "ще постигне (целта си) по един или друг начин". Той призова демократите да договорят изход от кризата, като подчерта, че е време Конгресът да "си свърши работата".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...