Франция готви закон срещу протестиращите хулигани - 24novini.bg

Франция готви закон срещу протестиращите хулигани

08.01.2019 | 13:41
(0 гласа)

Протестите на „жълтите жилетки“ и множеството ескалации на напрежението предизвикаха нов отговор от страна на властите.

 

От интервю на френския министър-председател Едуар Филип стана ясно, че се подготвя строг закон за протестите по подобие на законодателството срещу футболното хулиганство.

 

В Туитър Филип написа, че има хора, възползващи се от демонстрациите, за да обслужват собствен интерес и затова ще бъдат променени методите.

Вие сте организатор на събитие, значи трябва да го декларирате. Трябва

да запазим свободата да демонстриране във Франция и да накажем онези, които не спазват това просто задължение,

подчерта в социалната мрежа френският министър-председател.

От интервюто му става ясно още, че освен строги наказания за необявените протести, ще има птежки наказания за употреба на насилие и нанасяне на материални щети по време на протест. Ще бъде въведена и забрана за слагане на маски по време на протестите.

Според властите всички тези мерки са за осигуряване на безопасността на гражданите.

Припомняме, че повече от 10 души загинаха в следствие на протестите на „жълтите жилетки“. В няколко от случаите причината беше необявен протетс и блокиране на пътища, което предизвика тежки катастрофи.

 

В социалната мрежа Едуар Филип написа, че следващата събота около 80 000 полицаи ще охраняват очакваните протести на „жълтите жилетки“ в страната. Възможно е да се стигне до арести на агресивни протестиращи.

Тези, които казват, че 50 000, 100 000 души на улицата са достатъчни, за да отстранят президента и да обезсили резултата от изборите, са пряко срещу нашите институции. Те никога няма да бъдат прави в нашата страна, заяви Филип в отговор на исканията за оставка на президента Еманюел Макрон.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...