Масови протести в Тунис - 24novini.bg

Масови протести в Тунис

Протетсите в Тунис Протетсите в Тунис
26.12.2018 | 13:00
(0 гласа)

Масови протести избухнаха в Тунис. Хората от град Касерине излязоха на улицата заради смъртта на самозапалил се журналист, съобщиха световни агенции. 

 

Журналистът Абдерразак Зоргуи публикува онлайн видео преди своето самозапалване в понеделник, в което описва отчаянието си за революция над лошите условия на живот и корупцията. Самозапалването му бе в знак на протест срещу икономическите трудности и неизпълнените обещаня след революцията на Арабската пролет от 2011 година.

 

Стигна се до сблъсъци с полицията в деня на смъртта на журналиста (понеделник). Протестът във вторник също е бил масов, а органите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат хората, които палели гуми и хвърляли камъни по тях на главната улица в града.

Според информация на местните власти, цитирана от англоезичното издание на Ал Джазира, ранени са 6 полицаи, а няколко души от протестиращите са арестувани.

"За синовете на Касерине, които нямат средства за препитание, днес започвам революция. Ще се запаля", каза Зоргуи във видеото, публикувано преди смъртта му.

 

Припомняме, че в края на 2010 г. подобно самозапалване от Мохамед Буазизи, уличен продавач, оплакващ безработицата, корупцията и репресиите, доведе до национални протести, подхранвани от социалните медии, които свалиха дългогодишния авторитарен президент на Тунис Зин Ел Абидин Бен Али през 2011 г. Именно това доведе до масовите протести в редица страни, които бяха наречени „Арабска пролет“.

Само преди няколко дни хората в Тунис отбелязаха 8 години от смъртта на Буазизи. 

Журналистическата гилдия от своя страна обвини властите, че не се спряват с корупцията, исе оплакаха от несигурните условия за свободни професии без правна защита и ниското заплащане на икономиката на Тунис.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...