В Унгария се създава проправителствена медийна империя - 24novini.bg

В Унгария се създава проправителствена медийна империя

Управлението на Виктор Орбан все по-успешно върви към диктатура Управлението на Виктор Орбан все по-успешно върви към диктатура
06.12.2018 | 18:03
(0 гласа)

Собствениците на около 500 унгарски национални и регионални медии миналата седмица, при координирана акция, подариха своите компании на фондацията на бившия депутат от управляващата партия Фидес Габор Лискай. Късно снощи унгарският премиер Виктор Орбан подписа указ, с който освобождава фондацията от прегледа на антимонополната комисия. 

Така на практика в Унгария се създава огромна проправителствена медийна империя и монопол. 

Фондацията "Централноевропейска фондация за печат и медии" ще управлява подарените медии. Те обявяват за своя основна цел

"опазването на националните ценности".

"Става въпрос за проект от национално и стратегическо значение с обществен интерес", каза самият Виктор Орбан при подписването на указа. 

Обвиненията на опозицията и западните държваи към Орбан продължават да растат. За класическите западни демоктрации той е гледан като диктатор, докато популистките движения го издигат в култ.  Оцените за совбодата на словото обаче са категорични - през 2010 година Унгария заемаше 23-то място по свобода на медиите в света. В момента тя се намира на 73-то място, съгласно класацията на "Репортери без граница".

 

През 2015 година общо 31 медии бяха посочени като проправителствени. Днес те са над 500.

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...