Нова правителствена криза в Италия, само ден след вота на недоверие - 24novini.bg

Нова правителствена криза в Италия, само ден след вота на недоверие

Луиджи Майо, Джузепе Конте и Матео Салвини - от ляво надясно Луиджи Майо, Джузепе Конте и Матео Салвини - от ляво надясно
08.11.2018 | 15:20
(0 гласа)

Само ден след вота на недоверие, Италия отново е изправена пред правителствена криза, след като вицепремиерът и лидер на антисистемното движение „Пет звезди“ Луиджи ди Майо заплаши, че партията му ще излезе от коалицията, ако ако не бъде постигната договорка по промените в правилата за преследване на обвиняеми, съобщи агенция Ройтерс.

Днес ще има среща между него, премиера Джузепе Конте и вицепремиера и лидер на дясната партия „Лига“ Матео Салвини. 

„Пет звезди“ настояват в проектозакона за борба с корупцията да бъдат премахнати времевите ограничения за това колко дълго след първоначалното дело могат да бъдат преследвани от закона обвиняеми. От "Лигата" обаче смятат, че липсата на давност ще доведе до „дела, които продължават вечно“.

Ди Майо и Салвини често влизат в сблъсъци по редица въпроси, които варират от приоритетите за бюджета до борбата с корупцията, което от своя страна хвърля светлина върху принципните противоречия на двете партии в коалицията.

 

„Лига“ е базирана в богатите северни части на Италия и част от кампанията й бе свързана с ограничаването на имиграцията. В същото време „Пет звезди“ намира поддръжници в по-бедния юг и заяви като свой приоритет борбата с корумпираната политическа класа.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...