Белгия подозира военна връзка за разпространението на чумата - 24novini.bg

Белгия подозира военна връзка за разпространението на чумата

08.11.2018 | 13:20
(0 гласа)

Белгия разследва "военна връзка" в разпространението на африканска чума по свинете, съобщи министърът на отбраната Стивен Вандепют, цитиран от местни медии, предаде БТА.

Министерството на отбраната е решило временно да закрие полигон на сухопътните войски, където бяха открити първите трупове на диви свине, заразени с вируса.

Първоначално властите са имали съмнения за пренасянето на вируса от товарни автомобили от Източна Европа. Ппървите смъртни случаи на диви прасета в Белгия са установени през август миналата година. Досега в страната са известни 104 случая.

Учени се опитват да разберат дали заразените животни са навлезли в Белгия от друга държава. Изследванията им са потвърдили, че вирусът, открит в Белгия, е същият като разпространения в източноевропейските държави.

Три са основните хипотези. Първата, почти отхвърлена, е диви свине да са били пренесени незаконно до Белгия. Втората и третата възможност са свързани с огнището на епидемията - учебен полигон за подготовка на военни действия в градска среда. Допуска се, че вирусът може да е бил пренесен от белгийски войници, участвали в учения в Прибалтика, или от гостуващи военни от Полша и Чехия.

 

Белгия е първата държава в Западна Европа, където бе открито разпространение на вируса след появата на смъртни случаи от африканска свинска чума в Европа в последните месеци. Отбелязва се, че вирусът не е опасен за хората, но поразява домашни свине, в чието отглеждане в Белгия са заети около 15 000 семейства. За последен път това заболяване е било наблюдавано в страната през 1985 година.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...