Европарламентът иска мащабна проверка на еврофондовете в Унгария - 24novini.bg

Европарламентът иска мащабна проверка на еврофондовете в Унгария

12.02.2018 | 11:38
(0 гласа)

Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент поиска мащабна проверка на отпусканите за Унгария евросредства, съобщи британският в. „Гардиън".

Евродепутати и организации за по-голяма прозрачност са обезпокоени, че има възможна злоупотреба с европейски средства от страна на олигарси, които са в добри отношения с премиера на страната Виктор Орбан, както и от негови роднини.

Унгария трябва да получи 25 милиарда евро от седемгодишната бюджетна рамка на ЕС до 2021, което прави страната един от най-големите реципиенти на глава от населението от фондовете на съюза за икономическо развитие.

Според евродепутатите има и системни проблеми като това в 36% от обществените поръчки участва само една компания. Това обаче е проблем на цялата „нова” Европа – в Полша и Хърватия, например, техният дял е 45 на сто, докато средният за ЕС процент е 26,3%.

Искането на евродепутатите идва на фона на оповестената миналата седмица проверка от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Тя установи сериозни нарушения, свързани с обществени поръчки за улично осветление, възложени на компания, контролирана от зетя на Орбан.

ОЛАФ препоръча на европейските институции да поискат от Унгария да върне 283 милиона евро, които са отпуснати за нова метролиния в Будапеща, заради доказателства за "измама и възможна корупция".

През декември 2017 г. Орбан обяви, че унгарската икономика може да оцелее и без средствата на ЕС."Унгария няма от какво да се страхува, тъй като не зависи от външни пари", увери той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...