55 убити при сблъсъци между мюсюлмани и християни в Нигерия - 24novini.bg

55 убити при сблъсъци между мюсюлмани и християни в Нигерия

21.10.2018 | 08:40
(0 гласа)

55 души загинаха при сблъсъци между християни и мюсюлмани в северната част на Нигерия.

 

"Честите кръвопролития, дължащи са на недоразумения, които може да бъдат уредени по мирен път, са притеснителни", заяви президентът на страната Мухамаду Бухари, който осъди убийствата.

 

"Никоя култура или религия не бива да оправдава пренебрежението към святостта на човешкия живот", се подчертава в президентското изявление.

В четвъртък беше проявено насилие между мюсюлмани от етноса хауса и християни от етноса адара. Спорът започнал на пазара в град Касуван Мегани, на 50 километра от град Кадуна, столица на едноименния щат. След намеса на полицията ситуацията временно се успокоила, но вечерта младежи адара се събрали за ответен удар срещу мюсюлманската общност. При нападението били изгорени жилища.

След това конфликтът се разгоря отново и началникът на полицията на щата Кадуна съобщи, че са арестувани 22 заподозрени. От вчера в града е наложен полицейски час.

В щата Кадуна се срещат предимно мюсюлманските северни райони и предимно християнският юг - по традиция има напрежение между религиите. Преди време в района се стигна до насилие между мюсюлмани скотовъдци и християни земеделци. Конфликтът за земята се утежнява от климатичните промени и демографската експлозия в страната, отбелязва АФП.

През февруари при сблъсъци, подобни на сегашните бяха убити 10 души, а стотици жилища бяха изгорени. Разследването продължава.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...