Китай "узаконява" концлагери за малцинствата си - 24novini.bg

Китай "узаконява" концлагери за малцинствата си

11.10.2018 | 18:00
(0 гласа)

Далечният северозападен регион Синцзян в Китай със задна дата узакони използването на концентрационни лагери, където са задържани около 1 млн. мюсюлмани, съобщи британският вестник "Гардиън".

Лагерите официално се наричат "центрове за образование и обучение" и са предназначени за задържане на "хора, повлияни от екстремизма".

Все повече свидетелства на избягали или на роднини посочват обаче, че в центровете попадат всякакви хора. Бивши арестанти твърдят, че са били принуждавани да се отричат от исляма и да изразят лоялност към Комунистическата партия в определените от тях като лагери за политическо индоктриниране.

Нова разпоредба заповядва на центровете да преподават езика мандарин (масово говоримият китайски език) и да осигуряват правно и професионално образование, както и "идеологическо образование, психологическа рехабилитация и корекция на поведението".

Друга нова разпоредба забранява "отказа на обществени блага като радио и телевизия" - на практика обаче това се оказва забрана за слушане на друга телевизия освен държавната.

 

Пекин от десетилетия се опитва да потиска настроенията за независимост в Синцзян, предизвикани отчасти от неудовлетвореността от притока на мигранти от китайското мнозинство. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...