Напрежението между косовския премиер и президент се засилва - 24novini.bg

Напрежението между косовския премиер и президент се засилва

09.10.2018 | 11:40
(0 гласа)

Президентът на Косово Хашим Тачи на пресконференция заплаши премиера Рамуш Харадинай със смяна от поста, ако не коригира становищата си и изявленията си за корекция на границите като възможно решение във връзка със споразумението за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

Преди това вчера косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че идеята за корекция на границите като резултат от диалога със Сърбия е мъртва и при това изрази съболезнования на президента Тачи, че неговата идея не е успяла.

Според Тачи обаче диалогът не е умрял и отново призова премиера да внимава какво говори. Сигурен съм, че премиерът трябва да коригира своето изявление и становища за процеса на диалога, заяви президентът на Косово.

Хашим Тачи каза, че борбата с Белград се води на масата на преговорите в Брюксел и за това Косово има подкрепата на ЕС и САЩ. Нашите постове не са вечни, президентите и премиерите могат да се менят, те идват и си отиват, а особено могат да се сменят онези, които не се поправят, заяви Тачи.

От премиера очаквах да бъде по-рационален и отговорен, когато дава изявления във връзка с диалога. Един сериозен човек не говори всеки ден за войни и трагедии, а за реформи, каза Тачи. 

 

 

Същевременно сръбската агенция Танюг съобщи, че комисията по външни работи на Европейския парламент днес би трябвало да приеме текст на доклад за Сърбия, който включва и компромисна поправка за възможност за корекция на границите между Сърбия и Косово. Всякакъв договор може да бъде приемлив, само ако е взаимно съгласуван и в съответствие с общата стабилност в региона и международното право, се казвало в текста на съгласуваната поправка. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...