ООН: Светът има 12 години да предотврати климатичния апокалипсис - 24novini.bg

ООН: Светът има 12 години да предотврати климатичния апокалипсис

08.10.2018 | 21:00
(0 гласа)

Страните по света имат 12 години - до 2030г. да вземат мерки, за да предотвартят климатичен апокалипсис. Ако глобалното затопляне не бъде ограничено до градус и половина, последствията за планетата ще бъдат катастрофални. За това предупреди доклад на ООН. 

 

Въпреки, че предупрежденията на учените са поне от 15 години, след финансовата криза през 2008г. силните икономики в света ограничиха мерките, а след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ напълно ги блокираха. 

 

Докладът е изготвен от междуправителствената експертна група по климатичните промени, която е лауреат на Нобелова награда за мир. Авторите му отбелязват, че времето за действие изтича.

Според учените борбата с климатичните промени е въпрос на живот и смърт за милиони хора.

„Обещанията на правителствата, направени преди три години, вече са недостатъчни, за да ограничим затоплянето под градус и половина. От огромно значение са количествата въглероден диоксид, които трябва да бъдат рязко намалени преди настъпването на 2030 година”, каза Джим Ский.

В доклада се подчертава, че ако затоплянето бъде ограничено до градус и половина, от недостиг на вода ще страдат много по-малко хора. Освен това рязко ще спадне броя на смъртните случаи, причинени от горещи вълни, смог и инфекциозни заболявания.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...