Тръбата за Перник за 27 млн. лв. не сработи, пак източват яз. Студена - 24novini.bg

Тръбата за Перник за 27 млн. лв. не сработи, пак източват яз. Студена

Водопроводът на Пернки не е това, което се очакваше - пак се точи от яз. Студена, а авариите не спират Водопроводът на Пернки не е това, което се очакваше - пак се точи от яз. Студена, а авариите не спират
16.04.2020 | 20:34
(0 гласа)

След като бяха платени от държавния бюджет над 27 млн. лв. за нов водопровод до Перник, се оказа, че градът пак ползва водата от яз. Студена, а не от новите тръби. Още по време на тестването на системата и след пускането й в експлоатация Перник бе принуден да живее с десетки ВиК аварии,а тръбите се пукаха няколко пъти.

 

 

Ежедневието на Перник е постоянни аварии след пускането на софийската вода.

По искане на местното ВиК министърът на околната среда и водите Емил Димитров е завишил месечния лимит за ползване на вода от язовира

от 300 хил. куб. метра на 864 хил. куб. метра.

Министърът и ръководството на водното дружество за пореден път се разминаха драстично в обясненията защо се налага завишаване на лимита, като в. Сега цитира думите на шефа на ВиК в града.

Борислав Иванов уточниява, че по новия водопровод е имало само една авария след пускането му, а

големи аварии всъщност са настъпили в старата мрежа на Перник.

Иванов твърди, че има категорични доказателства, че водата от София постъпва в мрежата, което при аварии нямаше да е възможно. "Проблемът с изчерпания лимит на "Студена" не идва от това, че не постъпва вода от София, а от недостатъчно добра прогноза какви количества ще са необходими на града при облекчаването на режима. Порвоначалните ни сметки бяха за 1,2 млн. куб. метра вода, сегашните данни за потреблението показват, че ще са ни необходими около 1,6 млн. на месец", твърди Иванов.

Но цитира и думите на министъра на колната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро пред БНт, според който е точно обратното: "ВиК-Перник" е успяло да изхарчи целия си месечен лимит за ползване на язовира в рамките на 10 дни. "Идеята беше да се харчи по 300 куб. метра от язовира, а останалата да идват от София – 800 куб. метра. Прави се обаче точно обратното.

Налягането е голямо и тръбите се пукат. Така за 10 дни е потребена водата за един месец.

При тези темпове в средата на лятото ще имаме отново проблем", коментира Димитров.

Тоест, Ревизоро казва, че заради постоянните аварии и необходимостта да се черпи повече от "Студена" е увеличил лимита на допустимото източване.

По план новият водопровод трябваше да захранва водопреносната система на Перник със 780 хил. кубични метра вода на месец,

а от язовир "Студена" да се доставят други 300 хил. куб. метра месечно.

Идеята на "ВиК-Перник" е занапред софийската вода през деня да захранва кварталите, а в периода от 22 часа до 6 часа сутринта да се насочва към резервоар "Градски", като подаването на вода към него за този период от яз. "Студена" се спира. "Студена" ще захранва резервоара само през деня.

"Все още не е налице ползване на разрешените обеми от яз. "Бели Искър" и към момента "ВиК-Перник" разчита на яз. "Студена", който вместо да се пълни и да разполага с гарантирани количества до следващото снеготопене, към момента продължава да се източва", казват още в свое становище от МОСВ.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Нагоре...