В Дианабад протестират срещу застрояването на площадка (видео) - 24novini.bg

В Дианабад протестират срещу застрояването на площадка (видео)

11.05.2018 | 13:00
(0 гласа)

Жители на „Дианабад“ излязоха на пореден протест срещу застрояване на детска площадка зад детска градина в квартала. 

 

Те започнаха подписка срещу застрояването на конкретния парцел до детска градина „Радост” в квартала. Протестиращите ще затворят улиците до детската градина.

 

Става дума за намерението на издателя Петьо Блъсков да построи висока сграда, срещу което жителите протестират от няколко години. Според тях с насрещни дарения между общината и Петьо Блъсков, частното лице е получило два пъти по-голям имот с доплащане от негова страна. Общинска земя, обаче, се продава само на търг, на какъвто Блъсков не се е явил.

Жителите се притесняват и от застрояване на квартала, без да се мисли за подобряване и на инфраструктурата.

Пред БНР арх. Захари Димитров, който е и организатор на протеста, заяви, че Общината няма желание да чуе мнението на живеещите в квартала да се потърси друг начин за обезщетяване на собственика на имота в кв.„Изток“:

„Те даряват този двойно по-голям имот, за да може една зелена площ в „Изток“ да бъде направена. Нас ни притеснява, че е предвидено да се издигне тук жилищно строителство, което е точно до детска градина в общински имот, който реално може да се използва за едно бъдещо разширение на детската градина. Такива имоти има много малко и, според нас, предвиденото строителство не е в интерес на квартала и е единствено в интерес на инвеститорите.

 

Кметът на район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков, в който район попада кв. „Дианабад“, обясни, че още с плана от 1989 година тази площ е предвидена за жилищно строителство. Той потвърди, че е имало три обществени дискусии за Подробния устройствен план, приет пред 2015 година, но възражения в Общината не са постъпвали.

Протестиращите обаче твърдят, че са изказвали възраженията си на всички обществени обсъждания и че казаното от кмета не отговаря на реалностите.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...