Манолова дари вода на кв. Църква: Заради безхаберието на властта хората страдат (видео) - 24novini.bg

Манолова дари вода на кв. Църква: Заради безхаберието на властта хората страдат (видео)

11 хил. литра вода е второта дарение на "Изправи се.БГ" и Мая Манолова за пернишкия квартал Църква Изправи се.БГ
03.01.2020 | 09:56
(0 гласа)

Мая Манолова и Гражданската платформа "Изправи се.БГ" дариха днес рано сутринта 11 хиляди литра вода на кв. Църква в кампанията „Вода за Перник, вода за България”.

 

 

"Хората бедстват без вода заради безхаберието на управляващите, казва Манолова в разпространено видео.

Водата, която доставихме, е нашият жест за съпричастност и ще продължим с кампаниите за доставяне на вода. Управляващите да обяснят на хората кога ще им бъде възстановена водата”, каза още Манолова.

Дарението прие кметът на квартала, който благодари за акцията.

Тихомир Василев от „Изправи се.БГ” съобщи, че утре и на следващия ден ще има доставки от 3700 литра от сдружението за с. Люлин, което от две седмици няма вода. За неделя готвим и следващо дарение от над 3000 литра вода от столична фирма – сега уточняваме в кой квартал или населено място да я доставим, обясни още Василев.

Новите количества дарена вода бе доставено пред кметството на кв. Църква в 8,30 часа тази сутрин.

Количествата ще бъде раздадени на гражданите от местната власт.

На 30 януари в Централната ремонта база в кв. Проучване в Перник от „Изправи се.БГ” доставиха дарение от 2730 литра минерална вода за жителите на Перник.

На 28 декември от „Изправи се.БГ” разпространиха позиция с 10 въпроса към премиера Борисов във връзка с кризата във водния сектор.

„В отговор на изявлението му, че изпраща МВР във ВиК-дружествата в страната, подчертаваме, че

това е прах в очите на хората – от 28 ВиК-дружества в областните градове, 27 се управляват от държавата,

тъй като или са 100 % държавна собственост или имат над 51 % собственост на държавата. Само в София водата се управлява от частна компания с концесия и участие на Столичната община. Ако премиерът е имал политическа воля да осъществи контрол, е можел да го направи в последните 10 години. Аналогичен е и случаят с ВиК – Перник. Дружеството е с 51 % държавно и 49 % общинско участие. Загубите на вода в Перник са над 74 %, според официалните данни на КЕВР и това е състоянието от години. И общината в Перник до скоро, и държавата от 10 години се ръководят от ГЕРБ, водният режим за гражданите е факт, а оставки няма”, се казва още в позиция на „Изправи се.БГ”.

Режим на водата има в областите Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а от вчера стана ясно, че пред режим са Сливен, Шумен, Търговище, Ботевград, Варна и др.,

които са на минимума на водните си запаси.

Обръщаме внимание, че от 1 януари 2020 г. повишение на цените на водата вече е обявено за 20 области, между които Ямбол (100 % държавно ВиК-дружество), Бургас (100 % държавно), Сливен (51 % държавно и 49 % общинско), Варна (51 % държавно и 49 % общинско ), София (частно, концесия) и още 15 други, където ВиК-дружествата не се възползваха от правото си да не повишават цените. Само в 8 области на България водата не се повишава.

Кампанията на „Изправи се.БГ” под мотото „Вода за Перник, вода за България” продължава с нови дарителски акции в събота и неделя.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...