90 дни преди изборите: Гласът на народа - в 7 минути (видео) - 24novini.bg

90 дни преди изборите: Гласът на народа - в 7 минути (видео)

"Господари на ефира" показват какво мисли народът за изборите и за какво мисли, че гласува през 2016 г. Сега ще е същото май... YouTube/ Господари на ефира
24.02.2019 | 15:20
(1 глас)

През 2016 година българите гласувахме за президент и на референдум. Политическите страсти се изостриха. ГЕРБ загуби президентските избори. Румен Радев стана президент като кандидат, подкрепен от левицата. Цецка Цачева беше представяна като "майка на нацията", а в кампанията народът се забавляваше. Някои изощо не разбраха за какво гласуваха.

"Господари на ефира" бяха събрали в 7-минутно видео за какво си мислеше, че гласува народът,

като бяха монтирали записи от десетки телевизии, които интервюираха граждани в различни населени места преди изборите и в деня на вота.

Тъй като след само три месеца България отново е на избори

и ще определи своите 17 представители в Европейския парламент, припомняме отново тези 7 минути с опасението, че гласът на народа никак не се е променил. И май пак ще изглежда така.

В контекста на скандалите с ограничаването на изборните права на гражданите, гласувано от ГЕРБ, НФСБ и ДПС на две среднощни заседания на 13 и 14 февруари, и последвалото напускане на БСП на пленарната зала и парламента, е резонен въпросът

кой ще се погрижи народът да разбере за какво гласува?

И кога държавата ще организира кампанията, която е длъжна да напарви по закон, за да информира хората какво да правят.

Изобрният закон не е приет откончателно, партиите спорят по него 90 дни преди изборния ден, хаосът в текстовете е безпрецедентен, като вече се отложиха и машинното, и електронното и префернциалното гласуване. Нова Централна избирателна комисия няма избрана.

Корпоративният и купен вот е 25 % от всички, тоест всеки четвърти продава гласа си.

Президентът Румен Радев заяви, че ще наложи вето на Изборния кодекс в този му вид - както го гласуваха ГЕРБ и ДПС.

Десните излязоха на протест пред парламента и поискаха оставката на Бойко Борисов заради хаоса с Изборния кодекс, създаден от депутатите му.

Омбудсманът Мая Манолова заяви на 15 февруари, че ще даде поправките, направени от ГЕРБ и ДПС, на Конституционния съд.

До изборите няма и три пълни месеца. Ако партиите едва се ориентират в хаоса с изборните правила, какво остава за народа. Който винаги трябва да е готов за избори.

Дали резултатът ще се възпроизведе, както през 2016 година, или ще стане още по-лошо, видеото отговаря. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...