Google напредва бързо с изкуствената реч - 24novini.bg

Google напредва бързо с изкуствената реч

Google напредва в синтезираната реч, скоро няма да се различава от човешката Google напредва в синтезираната реч, скоро няма да се различава от човешката
05.08.2018 | 20:00
(0 гласа)

Днес не е трудно да се разбере дали говори реален човек или става дума за изкуствено преобразуване на текст в реч. В недалечно бъдеще обаче вероятно няма да може да се различи човек от робот по говора благодарение на изкуствения интелект WaveNet, разработван от Google DeepMind.

 

DeepMind и преди се е отличавала в създаването на успешни алгоритми за невронните мрежи – например компанията създаде изкуственият интелект AlphaGo, който се оказа добър в играта Го и победи един от шампионите в тази настолна игра.

 

Към момента разработчиците използват два основни метода за създаване на програми за генериране на човешки говор.

Единият подразбира използване на огромна колекция от думи и фрагменти от говор, като от тях синтезира говор и интонации на гласа.

Другият метод формира думите електронно, в зависимост от това как те би трябвало да звучат – интонациите тук се задават по-лесно, но резултатът звучи по-неестествено.

За да създадат синтезатор, звучащ по-близо до човешкия говор, в качеството на входящи данни разработчиците са дали на невронна мрежа аудиозаписи на реални хора.

WaveNet се обучава на съответствие на текста на определена форма на звуковите вълни и след това на базата на тези знания се формират от текстови откъси отделни звуци. Участвалите в тестовете хора са оценявали новия метод в сравнение с другите алгоритми на слух. Предпочитание е отдадено на WaveNet – изкуственият интелект звучи най-естествено от всички представени.

DeepMind твърди, че нейният метод съкращава дистанцията между най-добрите синтезатори и истинската човешка реч повече от два пъти. В експеримента са използвани само два езика – английски и китайски.

Разработчиците отбелязват, че засега WaveNet не може да се използва в приложения, но образци от синтезиран говор можете да чуете на сайта на DeepMind .

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...