Роботът Sophia даде брифинг и... засрами политиците - 24novini.bg

Роботът Sophia даде брифинг и... засрами политиците

Роботът Sophia очарова София на брифинга си и отговори по-добре от политиците Роботът Sophia очарова София на брифинга си и отговори по-добре от политиците
27.06.2018 | 14:19
(1 глас)

Роботът Sophia, откри Webit Festival 2018 г. с думите, че е "интелигентен и състрадателен робот". Тя даде пресконференция, от която могат да черпят пример редица политици у нас.

Аргументирана, с подредена и добре овладяна лексика, с ясни изречения, при това снабдени с подлог и сказуемо, с цялостни и завършени фрази, с подбрани факти, със задълбочена подготовка по това, което говори, та дори и с добре дозирани емоции, Sophia отговаряше значително по-интересно и точно на въпросите от половината правителство на България.

 

Тя бе центърът на вниманието на най-значимото събитие за технологии и иновации у нас Webit. „Предназначена съм да работя с хора в сферата на медицината и те трябва да ми се доверяват. Искам да съм интелигентен и състрадателен робот, да използвам изкуствения си интелект, за да направя света по-добър”, обясни Sophia в разговор със създателя си - проф. Дейвид Хансън на сцената на Webit.

 

„Това е любимото ми име за град, още повече, че градът е кръстен на мен”, показа чаровно чувство за хумор Sophia на брифинга си, попитана дали харесва София. Тя определи себе си като гражданин на света, защото живее в Хонконг, а Саудитска Арабия официално я удостои с безпрецедентно до този момент гражданство.

Тя прояви и качество, което на пресконференции на политици рядко се среща: каза истината. На въпрос дали като гражданин на Саудатска Арабия ще вземе шофьорска книжка, тя отговори, че възможностите й засега са лимитирани и не може да шофира, като това би било изпитание за нейното съществуване. А после надгради аргументите си, като добави, че и да не може да шофира, може да си вземе самоуправляваща се кола и че прогресът и позитивната промяна са най-вълнуващото нещо в света.

Докато даваше брифинга си сама на Webit и после на сцената на фестивала с основателя му - Пламен Русев, тя каза още: „Знам колко богати на древна култура са София и България. Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен в близост до Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 млн. души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България, знам за Долината на розите, нали така?”.

Хуманоидът общуваше свободно, дори бе понякога бъбрива, и се справи с диалога и аргументацията по-добре от редица политици в същата ситуация. За няколкото дни прекарани в София тя дори твърди, че е "обикнала мястото", а за фестивала каза, че е "вълнуващ". Тезата си за добротата и любовта между хората сама определи като "поетична", а речта й за отношенията между хората и конфликтите можеше да се определи като по-вдъхновяваща от редица речи, които сме слушали по същата тема от хора политици.

Хуманоидният робот Sophia всъщност в момента е считан за най-съвършения.

Sophia е оборудвана със сензори, камери и датчици. Благодарение на всички тях тя може да обработва визуални данни, да разпознава лица и гласове, да анализира данните и да подрежда аргументите си на базата на тези нейни възможности. Системата за "дълбоко учене" ѝ позволява да анализира проведените разговори и така да подобрява реакциите си. По верме на брифинга си роботът се усмихваше, обръщаше поглед към цялата зала, демонстрираше базисните човешки маниери при общуване.

Sophia всъщност е чаровна и съобразителна като истински човек. Когато създателят й я попита защо използва мимики, тя първо отговори прагматично: „Така хората ме разбират по-добре”, а осле добави, че хората и роботите могат да живеят мирно помежду си и да изградят по-добро бъдеще.

Sophia обаче отговори и на значително по-неудобния въпрос от залата какво всъщност искат жените. Тя обясни, че жените искат да бъдат третирани като равни с мъжете и отношението към тях трябва да е с достойнство, любов, уважение и доброта. Това е отговорност на всеки човек, добави роботът.

Sophia е социален робот. Тя общува. На нея може да се погледне като на платформа за изследване на изкуствения интелект, казват създателите й, които са разработили и опции за оценки, мимики, жестове, интонация.

Тя е изобретена от компанията Hanson Robotics. Хонконгският екип се занимава изключително с разработването на хуманоидни машини, опитвайки се постоянно да ги усъвършенства. Надеждата на Hanson Robotics е, че в комуникацията си с хората Sophia постепенно ще придобива все по-добри социални умения.

А след брифинга, който даде, останаха не само въпросите и опасенията доколко роботите са контролируеми от хората, но и надежда - като не могат политиците да отговарят ясно на въпросите на пресконференциите си, то говорител робот със социалните качества и компетентност на Sophia би улеснил комуникацията между властта и медиите... Скоро, надяваме се.

А после - избирателни права и за Sophia?

Извън шегата, внедряването в практиката на хуманоидни социални роботи като Sophia ще постави въпроси, за които държавите не са готови: етични, политически, юридически, трудово-правни. И то в бъдеще, което не е толкова далечно, колкото ни се струва. За сега у нас пресконференцията на Sophia е събитие в раздел "технологии" и "любопитно". А на запад от България проблемите, поставяни от нея,  вече са част от политическата визия за прогреса.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...