И днес е ден за матури - 24novini.bg

И днес е ден за матури

Матурите за 12 клас са днес Матурите за 12 клас са днес
03.06.2020 | 09:00
(0 гласа)

Днес, 3 юни, е денят за вторите матури на учениците от 12 клас. Те се явяват на зрелостен изпит по английски език или избран от тях предмет. Над 45 хиляди ученика се явиха на матурите на 1 юни по БЕЛ.

Учениците могат да избират между 13 предмета, а изпитът започва в 9 часа. И тази година най-много ученици са пожелали английския език.

За да бъдат допуснати зрелостниците трябва да покажат документ за самоличност, служебна бележка, химикал с черен цвят и найлонов плик, в който да бъдат прибрани вещите им. Носенето на маски и ръкавици за учениците не е задължително по време на изпита, но на входа ще бъдат връщани тези, които имат висока температура. 

Мерките са във връзка със специалната организация, за да се избегне разпространението на Covid-19.

В изпита на 1 юни по БЕЛ аторите Никола Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов отпаднаха, а се падна произведение на Елин Пелин.

Изпитите се провеждат при извънредни противоепидемични мерки, с по-малко лица в една класна стая, при стриктна дезинфекция. В залите има по един квестор, което да намали необходимия брой учители, които да се включат в провеждането на изпита.

Резултатите от матурите се очакват около 15 юни. Дипломите пък ще бъдат предоставени на 26 юни.

След 7 клас външните оценявания ще се проведат на 15 юни по български език и на 17 юни по математика, от 9.00 ч. В изпитните варианти няма да бъдат включени част от въпросите по граматика за сложно съставно изречение, както и произведенията на Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин и Йордан Йовков.

Седмокласниците, които са поставени под карантина, ще могат да положат изпита след два отрицателни PCR теста, в отделна зала. Ако има заразени деца, от МОН ще вземат специално решение за тях, коментира още Вълчев. Раздаването на свидетелства ще се забави само с четири дни.

Учениците от 1 до 3 клас завършиха учебната година в края на месец май.

Така наречените “Малки матури” след 4 и след 10 клас няма да бъдат проведени.

Приемът в математическите гимназии след 4 клас ще се извършва по успех и с помощта на математическите състезания, в които така или иначе тези ученици участват.

Присъствието на ученици в училищата ще бъде регламентирано така, че децата и младежите да могат да се явяват на изпит или на консултации при извънредни противоепидемични мерки.

Засега новата учебна година ще започне на 15-ти септември

и няма да се налага прехвърляне на учебен материал от тази.

През лятото ще се търси възможност учениците, които имат нужда от допълнителни часове, да работят в училище, но отново при спазване на хигиенните изисквания и на малки групи.

Всички решения на МОН са обсъдени с отрасловите партньори в сферата на образованието и с родителски организации.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...