Стотици падащи звезди ще видим тази нощ - 24novini.bg

Стотици падащи звезди ще видим тази нощ

Метеорният  поток ще се види на 5 май Метеорният поток ще се види на 5 май
04.05.2020 | 21:40
(1 глас)

Метеорният поток, свързан с Халеева комета, достига своя връх на 5 май. Метеорният поток, произведен от известната Халеева комета, се очаква скоро да достигне своя връх. През този период Ета Акваридите ще произвеждат най-малко 20 до 30 метеора на час.

 

 

Метеорният поток Ета Аквариди е ежегодно космическо събитие.

Тази година събитието започна на 19 април и се очаква да продължи до 20 май.

Ета Акваридите се произвеждат от Халеевата комета, официално известна като 1P/Halley. Тя става видима от Земята на всеки 75 до 76 години. Това е единствената по рода си комета, която се вижда с просто око от нашата планета.

За разлика от другите метеорни потоци Ета Акваридите не са причинени от опашката от отломки и прах от Халеевата комета. Вместо това космическите материали, причинявавщи метеорния поток са се отделили от кометата преди стотици години. В момента орбитата, следвана от Халеевата комета, не е достатъчно близо до Земята, за да предизвика метеорен поток.

Метеорният поток Ета Акваридите започна близо до пика на друг метеорен поток, известен като Лириди.

Въпреки че Ета Акваридите са доста активни вече повече от седмица, те все още не са достигнали своя връх. Както отбелязва експертът по метеори Робърт Лунсфорд (Robert Lunsford), метеорният поток Ета Аквариди няма конкретна пикова дата.

Вместо това броят на метеорите, които произвежда, започва да се увеличава на определени дати.

Ета Акваридите сякаш идват от съзвездието Водолей,

по-конкретно от Ета Акварий (Eta Aquarii), една от най-ярките звезди в съзвездието. Точката от която изглежда, че идват метеорите, се нарича радиант.

За тази година скоростта на Ета Акваридите ще започне да се увеличава от ранната сутрин на вторник 5 май. През този период от Земята могат да бъдат забелязани поне 20 метеора на час, съобщава EarthSky.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...