Японско лекарство помагало при коронавирус, щабът проверява - 24novini.bg

Японско лекарство помагало при коронавирус, щабът проверява

Японско лекарство помагало при коронавируса и влияело добре, щабът ще провери фактите Японско лекарство помагало при коронавируса и влияело добре, щабът ще провери фактите
20.03.2020 | 15:02
(0 гласа)

Японското лекарство “Фавипиравир” може да се окаже ефикасно за лечение на новия коронавирус, съобщи ръководителят на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай Чжан Синмин, цитиран от “Гардиън”.

Лекарството е преминало клиничните тестове, които са показали добра ефективност в лечението на коронавируса,

сподели той. При 340 пациенти от Ухан, третирани с “Фавипиравир”, отрицателни тестове на коронавирус са получени още на четвъртия ден след началото на лечението, докато при останалите са били необходими средно около 11 дни.

Чжан Синмин дава за пример още, че на 91% на рентгеновите снимки на пациенти с Covid-19, лекувани с лекарството, се забелязва подобрение на състоянието на белия дроб. “Фавипиравир” е одобрен за продажба в Япония през 2014 г. и до момента няма данни за странични ефекти. Препаратът “Фавипиравир” е разработен от японската корпорация “Fujifilm Holdings” за лечение на грип.

През 2016 г. лекарството е използвано ефективно в борбата с ебола. Отчитайки безопасността, ефективността и достъпността на препарата, изследователите препоръчват на лекарите официално “Фавипиравир” и предлагат той да бъде включен колкото е възможно по-скоро при лечението на заразени с коронавирус, пише още “Гардиън”.

За да бъде прилагано за лечение на пациенти с Covid-19 в България, лекарството първо трябва да бъде одобрено от правителството или от Кризисния щаб,

заявиха източници на “Труд”. Да премине нужните тестове и чак след това да се пусне на пазара. Началникът на Щаба ген. майор Венцислав Мутафчийски заяви, че ако бъде доказан ефектът на японското лекарство “Фавипиравир”, то ще бъде купено и пациентите, болни от коронавирус ще бъдат лекувани с него.

Той поясни, че към момента се тиражират имената на десет лекарства, които лекуват Covid-19, сред тях са за ебола и СПИН, и няма как да купим всичките, преди да бъде доказан ефектът им. В същото време учени и старши лекари от три университета във Франция и Англия подкрепиха твърденията на френския министър на здравеопазването Оливие Веран, който предупреди в туитър хората да не пият медикаменти с ибупрофен и кортизон, ако имат съмнения за коронавирус.

Международната многоезична медицинска платформа BMJ във вторник публикува подробна информация от учени и медици от няколко водещи институти и университети във Великобритания и Франция, за

вредата на ибупрофен при COVID-19. Европейската агенция по лекарствата обаче обяви, че не е открила доказателства,

че употребата на ибупрофен може да увреди здравето при заразяване с новия коронавирус.

„Осведомени сме за появилите се в социалните мрежи информации, в които се обсъжда дали нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, усложняват протичането на предизвиканата от новия коронавирус болест Ковид-19″, се казва в съобщението.

Засега няма научни доказателства за съществуване на връзка между употребата на ибупрофен и влошеното здравословно състояние при заразяване с новия коронавирус.“

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...