Замърсиха Арда с перилни препарати - 24novini.bg

Замърсиха Арда с перилни препарати

В р.Арда са изхвърлени перилни препарати, разследва се причинителят на замърсяването В р.Арда са изхвърлени перилни препарати, разследва се причинителят на замърсяването Архив
02.03.2020 | 10:57
(1 глас)

Експерти от РИОСВ – Смолян, Басейнова дирекция „Източнобеломорски Район“ (БДИБР) и Регионалната лаборатория Смолян към ИАОС провериха сигнал за наличие на пяна без мирис в река Арда между селата Малка Арда и Оряховец. 

 В района няма промишлени предприятия или инсталации, които да предизвикат поява на пяна в реката, 

съобщи БНТ.

Извършен е детайлен обход на посочения участък между селата Малка Арда и Оряхово. Експертите предполагат, че пяната е от използваните в домакинствата почистващи и перилни препарати.

Взети са водни проби, които ще бъдат изследвани по следните показатели:

общи ФХ показатели - активна реакция, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност на кислород, температура, биогени - амониев, нитритен, нитратен и общ азот, ортофосфати като фосфор и общ фосфор, БПК5, ХПК, свободни цианиди, неразтворени вещества и повърхностно активни вещества.

Еколозите предполагат, че пяната е от използвани от домакинства перилни и почистващи препарати, тъй като в района няма промишлени предприятия, които биха предизвикали подобно замърсяване.

Взетите водни проби ще бъдат изследвани по различни физико-химични показатели и за наличие на замърсители.

Сигналът е получен в неделя около 10 часа от телефон 112.

Веднага е сформиран екип, като е потърсено и съдействие от кмета на община Баните, който също беше на място.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...