ГЕРБ: ТЕЦ-овете да правят ОВОС за горенето на боклука - 24novini.bg

ГЕРБ: ТЕЦ-овете да правят ОВОС за горенето на боклука

ТЕЦ-овете да правят ОВОС за горене на боклук, независимо колко е той, предвижда законопроект на ГЕРБ ТЕЦ-овете да правят ОВОС за горене на боклук, независимо колко е той, предвижда законопроект на ГЕРБ
16.02.2020 | 15:01
(1 глас)

Управляващите предлагат разрешения да се дават след оценка за въздействието върху околната среда. Изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" заяви пред "По света и у нас", че бизнесменът Христо Ковачки е консултирал централата, а разрешителното им за изгаряне на отпадъци е валидно.

 

 

Така изпаднаха в пълно противоречие с прокуратурата и екоминистерството, ден след като беше разпоредена проверка на ТЕЦ-овете, свързани с Ковачки,

а "Бобов дол" беше поставен под постоянен контрол. Ден след като главният прокурор обяви, че досъдебно производство е установило, че в ТЕЦ Бобов дол е имало горене на отпадъци при условията на изтекло разрешително за тестово смесено изгаряне на боклук и въглища, от централата влязоха в противоречие с думите на Иван Гешев.

Емил Христов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол", заяви: "Разрешителното не е изтекло, нито по срок, то няма краен срок, който да е зададен и второто - ние сме успели да изгорим едва половината от това разрешено количество".

Екоминистърът Емил Димитров обаче застъпва тезата на прокуратурата, че

централата не може да гори отпадъци, защото не е монтирала необходимите филтри за пречистване.

"Бобов дол" в момента нямат разрешение да изгарят отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност. Когато ги поставят, ще могат да изгарят. В момента единственото, което ще пристъпим, е площадката, на която има изоставени количества, да я изчистят", каза Ревизоро.

Емил Христов от ТЕЦ "Бобов дол" обаче контрира: "Не става въпрос за филтри, а за надграждане на системата за мониторинг с още три допълнителни елемента за мерене на още три газа, които се получават при изгарянето на RDF."

Припомняме, че именно изгарянето на отпадъци без разрешение в централите "Брикел", "Бобов дол" и "Перник", както и контейнерите с отпадъци, дошли от Италия, които не отговарят на изискванията за RDF гориво, предизвикаха проверки в ТЕЦ-овете, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки.

Днес от "Бобов дол" отрекоха той да е собственик на централата.

Емил Христов добави също: "Г-н Ковачки е идвал тук като консултант, давал е съвети,

но аз не мога да кажа, че той е собственик и какви са собствениците".

Заради италианския боклук от следващата седмица вносът на отпадъци ще може да минава само през няколко гранични пункта - Кулата, Калотина, Видин, Русе и Варна.

Министър на околната среда и водите Емил Дмиитров-Ревизоро, допълни: "Когато митническите или гранични власти се усъмнят, че този товар, който се превозва, не е този, за който е представен, наши служители ще могат да кажат - да, може да влезе в България или връщайте си го обратно".

А проблемът с горенето на отпадъци ГЕРБ предлагат да се реши със законодателни промени. В тях се предвижда

ТЕЦ-овете да взимат разрешение след задължителна процедура за оценка на въздействието на околната среда, независимо от количеството.

Сега такава процедура се предвижда само за горене на отпадъци над 100 тона.

Ивелина Василева, депутат от ПГ на ГЕРБ, и председател на парламентарната комисия по околната среда и водите, посочи: "Така нареченият "дълбок" ОВОС. Той изисква както компетентни становища от екологичните органи, така и от здравните инспекции".

В Екоминистерството пък вече в реално време се наблюдават всички ТЕЦ-ове и така веднага ще се хващат тези, които си позволяват да горят отпадъци без разрешение.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...