Третият лъч на метрото тръгва през април - 24novini.bg

Третият лъч на метрото тръгва през април

Тестването на новия лъч на метрото се очаква да приключат през април, съобщи директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Тестването на новия лъч на метрото се очаква да приключат през април, съобщи директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Архив
10.01.2020 | 23:20
(0 гласа)

Третият лъч на метрото в София се очаква да заработи през април. Това заяви пред БНР директорът на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев.

 

 

По думите му за част от 12-километровото трасе дейностите са приключили по-рано от обявения краен срок - 5 октомври. 

"Остават само изпитанията в участъка от "Красно село" до "Граф Игнатиев", които са започнали през ноември и ще продължат около пет месеца и половина", допълни Братоев. 

Възловите станции, където се пресичат трите диаметъра на метрото, са три, като в момента се работи по две от тях. По данни на проф. Братоев станция НДК II, на бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий", е почти завършена. Там остава да се изгради само връзката със старата НДК. Другата връзка е на Орлов мост - с метростанцията на "Климент Охридски", която също вече е завършена.

Системите на "Сименс" за управление са шест, с три подсистеми - за управление, автоматика и безопасност.

Стоян Братоев обясни още, че всички перони на третата линия са отделени от влаковете с прозрачни отваряеми врати, високи 1.60 м, така че пътниците да нямат достъп до релсовите пътища. Целта е да бъде повишена безопасността.

"Машинистът има по-ограничени функции с оглед да се избегне субективният фактор, но в екстрена ситуация той може ръчно да поеме управлението. Синхронизирано е движението на влаковете с отварянето на тези врати на перона, автоматически се отварят от влака, не от машиниста", уточни Братоев.

Предвижда се в пиковите часове влаковете по третия диаметър да се движат в интервал от 5 минути, като при по-интензивно натоварване може да се намали на 4 мин. Толкова е разчетният интервал за час пик и при пускането на втория участък - до "Овча купел".

Очаква се, че по третата линия на метрото ще се придвижват около 200 000 пътници дневно. В първия активен участък ще бъдат около 40-50 000, с пускането на участъка до "Владимир Вазов" потокът вероятно ще нарасне до около 90 000, а от "Красно село" до "Овча купел" - до 130 000.

200 000 души на ден ще бъде пътникопотокът в крайния вариант на трасето.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...