ГЕРБ забраняват предлагането на стаи в Booking и Airbnb - 24novini.bg

ГЕРБ забраняват предлагането на стаи в Booking и Airbnb

Валери Симеонов от НФСБ и Менда Стоянова внасят зкаонодателни промени, с които ограничават предлагането на апартаменти и стаи под наем в Booking и Airbnb. Валери Симеонов от НФСБ и Менда Стоянова внасят зкаонодателни промени, с които ограничават предлагането на апартаменти и стаи под наем в Booking и Airbnb. Архив
25.11.2019 | 18:00
(0 гласа)

Със законодателни промени, внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ и от Валери Симеонов от "Обединени патриоти", се предлага да се забранят и санкционират местата за краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, във фейсбук и т.н.

Неспазването на това условие при "системни нарушения" може да доведе и до спиране на достъпа до съответните интернет сайтове, което доставчиците на интернет услуги в България ще са длъжни да извършат.

Промените са внесени на второ четене в Закона за държавния бюджет за 2020 година. 

В първата част на допълнението към текста, се казва кой може да извършва хотелиерство. Към момента стаи и къщи за гости могат да се отдават от лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, ако местата за даване под наем са част от жилището, което обитават. 

Онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят.

 

Тоест, ако сте собственик на апартамент, в който не живеете вече можете да го отдавате на туристи и без да сте регистриран търговец.

Ако апартаментът обаче не е сертифициран за туристическа услуга и го пуснете в някоя от популярните онлайн платформи - това вече ще ви прави нарушител и ще подлежите на санкция. Нарушител ще е и платформата, която го е допуснала.

Ако предлаганите нови текстове в закона станат факт с приемането на държавния бюджет, то

всички лица, отдаващи апартаменти и стаи за гости в популярните платформи онлайн, ще имат 3 месеца да узаконят дейността си като наемодатели. 

Предложението на Менда Стоянова и Валери Симеонов за санкциите за нарушителите са следните -

от 500 до 5000 лева глоба за лицата, които предлагат туристическа услуга

или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект, на едноличните търговски и на юридическите лица пък ще се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000. 

При повторно нарушение глобата ще е в размер между 5000 и 8000 лева,

а имуществената санкция между 10 и 15 хил лева. 

Това би трябвало да означава, че на наказание ще подлежат и отдаващите имот под наем за туристи, и онлайн платформите, ако позволят при тях да се появят некатегоризирани места за настаняване в България. 

Ако нарушенията са системни, министърът на туризма трябва да подаде искане до председателя на Софийския районен съд да постанови всички предприятия, които предоставят обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги да спрат достъпа до съответните интернет страници. 

Това означава, че съдът ще има 72 часа срок да се произнесе, a интернет доставчиците ще трябва да отрежат достъпа до "заподозрените" сайтове в срок от 24 часа от публикуването на разпореждането на съда в сайта на Министерството на туризма.

В мотивите на двамата депутати от управляващата коалиция е изрично записано, че идеите им са именно заради все по-голямата популярност на предлагането и наемането на такива имоти за настаняване.

От обясненията им става ясно, че ако предложените поправки минат, то отдаваните апартаменти и стаи за настаняване, както и отдаващите ги, макар да не са търговци по смисъла на закона, ще трябва да влязат в Националния туристически регистър и да станат част от Единната система за туристическа информация. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...