Монтираха 22 сензора за въздуха, но данните няма да са онлайн - 24novini.bg

Монтираха 22 сензора за въздуха, но данните няма да са онлайн

Сензорите за чистотата на въздуха са 22, а системата ще заработи от декември Сензорите за чистотата на въздуха са 22, а системата ще заработи от декември
05.11.2019 | 22:22
(0 гласа)

22 нови сензорни станции за измерване качеството на въздуха бяха монтирани в София, но станциите са тестови, а данните били "индикативни". След тестовия период и едва след приключването на дейностите данните ще бъдат част от отворена платформа за мониторинг – Open Data System. Това стана ясно от думите на Теодора Полимерова – експерт от дирекция „Климат, енергия и въздух“ на Столична община.

По думите й, платформата щяла бъде достъпна за потребители в края на месец декември тази година. Съоръженията са реализирани по пилотен проект AIRTHINGS: Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“, в който Столична община е водещ партньор.

Платформата ще визуализира и съхранява всички събрани данни за състоянието на атмосферния въздух.

На една от станциите, монтирана в район Искър на ул. „Кръстьо Пастухов“, експерти демонстрираха в реални условия, как работи системата и как се отчитат данните.

Чрез платформата ще се визуализират и данните от всичките 100 сензорни станции, разположени

в София, Тирана, Никозия, Охрид и Солун, партньори по проекта.

Проектът е финансиран по Програма „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020), както и съфинансиран от националния бюджет.

Разположението на всички сензорни станции ще бъде видно посредством маркери (пинчета) върху географска карта.

Всяка отделна сензорна станция ще визуализира данните за основните показатели на въздуха ФПЧ10, ФПЧ2,5, СО, Озон, NO2 и SO2, както и за метеорологичните параметри – температура, атмосферно налягане и влажност на въздуха. Също така, чрез платформата ще може да се визуализира информация в реално време и в графичен вид.

Данните, получавани от сензорните станции са индикативни и не следва да бъдат сравнявани с данни, получени от референтна апаратура, каза още експертът.

Припомняме, че на 22 октомври снимки на столичани в социалните мрежи показаха с какво измерва Столичната община чистотата на атмосферния въздух в София – с ръждясала Лада нива, на покрива на която са поставени сензорите за измерване на замърсителите на атмосферата. Данните от тези станции обаче никъде не фигурират публично, показа преди дни проверка на 24новини.бг.

Ладата бе позиционирана на Орлов мост, но от различни групи в Социалните мрежи става ясно, че тя сменя местоположението си – видяна е и в кв. Западен парк, където най-големият проблем на столичани е именно мръсният въздух.

От договор за обществена поръчка става ясно, че фирмата изпълнител на обществената поръчка е получила 548 хил. лв. без ДДС или

658 хил. лв. с ДДС за поставянето на 22 измервателни станции, всяка по 45 хил. лв.

Уредите е трябвало да се монтират до 1 септември тази година, а договорът за поръчката е от 27 март 2019 година.

Тоест, за 660 хил. лв. на данъкоплатците имаше ръждясала Лада нива на Орлов мост. Сега, със закъснение от над 2 месеца, новите станции са монтирани, но публични данни за качеството на въздуха ще има "след приключване на дейностите", както заяви експерът на Столичната община днес. Към момента данни има, но те са от мрежата измервателни станции на гражданите Air.bg, които по-рано призоваха станциите да не се слагат в парковете, а на наистина замърсените места в София, за да е ясно за гражданите нивото на чистота на въздуха.

На въпрос от 24новини.бг от платформата заявиха, че не са съгласни с местата, на които ще се позиционират станциите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...