Скъп ли ще е интернетът от космоса за земята? - 24novini.bg

Скъп ли ще е интернетът от космоса за земята?

Интернетът от Космоса за най-отдалечените точки на земята ще струва около 80 долара Интернетът от Космоса за най-отдалечените точки на земята ще струва около 80 долара
27.10.2019 | 18:01
(0 гласа)

В следващите 10-15 години дори най-откъснатите точки на планетата ще бъдат снабдени с бърза и стабилна интернет връзка, е обещанието на милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос към населението на Земята.

 

 

Двамата напредват с проектите си за изпращане на десетки хиляди интернет сателити в космоса.

Към момента в ниска орбита над нас обикалят около 60 сателита на Starlink, които Мъск и SpaceX изпратиха по-рано тази година. Тази бройка е твърде малка, за да осигури интернет връзка за значителен брой хора, като по думите на Мъск ще са нужни поне 800 сателита за "умерено добро" покритие.

Няма как да не се запитаме обаче колко ще струва достъпът до "космическия интернет" и колко добър всъщност ще е сигналът, идващ от летящите Starlink апарати. Истината е, че още от 90-те компания на име HughesNet разполага със сателити, които облъчват малки части от планетата с интернет сигнал.

Причината за това компанията да не е развила бизнеса си в глобален мащаб се крие

в невъзможността й да подобри латентността на връзката

- времето, нужно за обменяне на данни между сателитите и устройствата на земята. Към момента повечето поземлени интернет системи работят със закъснение от между 8 милисекунди и 20 милисекунди, докато интернетът, идващ от сателитите на HughesNet, оперира при закъснение от около 600 милисекунди.

От Starlink обещават, че сателитите на Мъск ще успеят да достигнат закъснение от едва 25 милисекунди при скорост на трансфер на данни от 1Gbps, но не обясняват как точно ще се случи това.

Големият въпрос обаче е колко точно ще струва достъпът до подобен интернет в най-отдалечените региони на света. Отговорът все още не е официално потвърден от SpaceX и Starlink, но по ранни данни месечният абонамент за неограничен трафик при вече споменатата скорост ще е от порядъка на 80 долара.

Това е нелоша цена за "дигиталните номади", които обикалят света и работят от компютрите си, но изглежда като непосилна сума за хората, които към днешна дата не могат да си позволят да имат какъвто и да интернет.

Основна част от кампанията както на Мъск, така и на Джеф Безос, е идеята, че интернет сателитите ще осигурят достъп до мрежата за хора, които към момента все още нямат такъв.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...