Съдът на ЕС задължи Facebook да трие клевети и оскърбителни изказвания - 24novini.bg

Съдът на ЕС задължи Facebook да трие клевети и оскърбителни изказвания

04.10.2019 | 09:40
(0 гласа)

Доставчик на хостинг на съдържание като Facebook може да бъде задължаван от съд на страна членка на ЕС да премахва на световно ниво изказвания, за които съд на страна от ЕС е преценил, че са клеветнически или оскърбителни, постанови Съдът на ЕС, цитиран от Франс прес и ДПА.Доставчикът на хостинг, какъвто е Facebook, може да бъде задължаван да прилага тази мярка и в рамките на международното право, тъй като страните членки на ЕС трябва да го спазват.

Съдът на ЕС беше запитан от австрийския Върховен съд как да се тълкува европейска директива от 2000 г. за търговията онлайн.

Казусът бе задвижен от жалба на бившата депутатка в австрийския парламент Ева Главишниг, която заяви, че потребител на Facebook я уязвява в социалната мрежа с коментара си на медийна статия за подкрепата на австрийските Зелени за мярка в полза на бежанците.

 Линкът към статията, който потребителят е постнал на своята страница, съдържал снимка на депутатката. Под нея потребителят на Facebook написал коментар, който е бил преценен за оскърбителен от австрийски съд."Това е историческа победа в защитата на личните права срещу интернет гигантите", заяви Ева Главишниг за австрийската информационна агенция АПА.

С решението си, че на Facebook може да се нареди да премахне не само коментар на конкретен потребител, а и подобни коментари на други потребители по света, ЕС прояви самоувереност по отношение на основните права и ценности, каза Главишниг.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...