Google се похвали с най-мощния квантов компютър в света - 24novini.bg

Google се похвали с най-мощния квантов компютър в света

21.09.2019 | 21:20
(0 гласа)

Американската компания Google съобщи за създаването на най-мощния квантов компютър в света, който е с изчислителни възможности, многократно надвишаващи тези на съвременните суперкомпютри, съобщата вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Google съобщи за разработката си в научен доклад, публикуван на сайта на НАСА и скоро след това - премахнат от платформата.

В този документ Google информира, че негови научни сътрудници са успели да конструират процесор, който само за 3 минути и 20 секунди е извършил изчисления, непосилни за други подобни устройства. За сравнение се дава най-мощният в света компютър - "Съмит" на компанията IBM, който би могъл да се справи със същата задача за около 10 000 години.

"Това е съществено ускоряване в сравнение с всички известни класически алгоритми и доказва експериментално квантовото превъзходство на новия процесор над всички останали", се казва в доклада. 

Според "Файненшъл таймс" споменатата система засега може да осъществява едновременно само едно техническо изчисление.

 

Преди квантовите компютри да могат да решават практически задачи, ще минат години. Но разработчиците определят резултатите от своята работа като важна стъпка по пътя към реализирането на пълномащабен квантов изчислителен процес.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...