Руската плаваща АЕЦ вече е на път - 24novini.bg

Руската плаваща АЕЦ вече е на път

Руската АЕЦ вече е по вода - предстои да зареди ядрено гориво Руската АЕЦ вече е по вода - предстои да зареди ядрено гориво
25.08.2019 | 15:20
(0 гласа)

Първата в света плаваща АЕЦ навлиза в последния си етап преди включването в експлоатация, след като в петък „Академик Ломоносов“ официално се насочи към пристанището в арктическия град Певек, тръгвайки от порта в Мурманск.

 

Целта е там гигантският енергиен кораб да зареди ядрено гориво, за да започне да изпълнява своите функции.

Има ли повод за притеснение за евентуална атомна авария с плаващата АЕЦ?

Професорът по ядрена енергия в университета Пърди в САЩ Робърт Бийн смята, че концепцията за безопасност при този нов модел на електрозахранване би трябвало да се различава от тази за земните АЕЦ, които оперират по целия свят.

Причината е, че тук говорим за подвижни реактори, които могат да бъдат подвластни на капризите на морето или пък да станат обект на атака от други морски съдове, изпълняващи злонамерени цели.

Но ключовото все пак е, че най-големият проблем със сигурност не е налице - а именно

охлаждането на ядрото на всеки един от реакторите в режим на покой.

Кораб с ядрена централа бива обграден по всяко едно време от вода и при нужда инженерите ще бъдат поставени във възможно най-добрите условия, за да овладеят химическите реакции за отделяне на енергия.

„Не виждам причина корабът да бъде по-малко безопасен. На пръв поглед си мислим, че е нещо различно, каквото е и моето мнение, но това не значи, че го прави по-малко безопасен“, казва проф. Бийн, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Според експерти експлоатацията в региона на Полярния кръг би създала отлични условия за работа с подобен род технология.

Най-големите притеснения на учените са, че Русия не си е взела поука от поредицата инциденти през изминалите вече близо 40 години.

Технологията за разпад на атома засяга целия свят и по тази причина руската страна би трябвало да има задължението да работи съвместно с всички останали в тази област.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...