ЦГМ пуска дигитално паркиране. Купи си и SMS-система - 24novini.bg

ЦГМ пуска дигитално паркиране. Купи си и SMS-система

ЦГМ ще пусне до края на годината "дигитален талон" за пракиране през телефонно приложение ЦГМ ще пусне до края на годината "дигитален талон" за пракиране през телефонно приложение
06.08.2019 | 10:00
(0 гласа)

До края на годината ЦГМ ще пусне и т.нар. „дигитален талон” за паркиране през мобилни приложения. Дружеството планира да има такова приложение, както и дава правото на всеки търговец да разработи свое  приложение.

 

 

Търговците ще могат да го предложат срещу 10 на сто търговска отстъпка

(такава е тя към момента и за търговците, които продават хартиени талони за паркиране).

Дигиталният талон ще позволи на водачите на автомобили да имат по-голям избор при заплащане на престоя при паркиране в зоните, а не само чрез хартия, на паркомат или с SMS-и.

Центърът за градска мобилност обяви днес също, че придобива системата за обработване на SMS-и от паркирането в "синя" и "зелена" зони в София и вече няма да работи с посредник. Това ще позволи на дружеството да намали и финансовите си разходи.

До момента тази дейност минаваше през фирма-посредник между дружеството и мобилните оператори,

но договорът с нея, сключен през 2015 година, изтича този септември.

ЦГМ обяви процедура за възлагане на обществена поръчка на договаряне по реда на ЗОП с мобилните оператори и доставчици в България за предоставянето на услугата паркиране в "синя" и "зелена" зони чрез SMS-и. Те трябва да организират и гарантират непрекъснатост на услугата за паркиране чрез SMS-и. Срокът на поръчката е 5 години, а общо струва 7,9 млн. лева за целия петгодишен период.

В настоящата обществена поръчка процентът, койт още взимат от операторите, е до 12 на сто. За сравнение до 2015 г. е бил 15 на сто за фирмата, собственик на СМС-системата, а за последните 4 години е бил 13 на сто, посочват от дружеството.

За клиентите на зоните за почасово платено паркиране няма да има промяна в тарифите.

Приходите от зоните за почасово платено паркиране се инвестират обратно в системата като 50 на сто от тях отиват за възстановяване на тротоари, изграждането на паркинги (в момента се довършва този на метростанция "Васил Левски", който е със 197 места, и предстоят ремонтите на паркингите на Централна гара и бул. "Сливница") и поддържането на самата зона за почасово платено паркиране, в която вече има близо 30 000 места.

Останалите средства от приходите отиват за покриване на транспортната задача на градския транспорт, допълват от ЦГМ.

ЦГМ не казва публично каква е сумата, която печели от паяци и не фигурира в годишните финансови отчети.

Неотдавна изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Християн Петров, заяви, че

"ЦГМ събира около 12-13 млн. лева от такси за паркиране за една година".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...