САЩ глобява Фейсбук с 5 млрд. долара - 24novini.bg

САЩ глобява Фейсбук с 5 млрд. долара

Фейсбук ще бъде глобена в САЩ с 5 млрд. долара Фейсбук ще бъде глобена в САЩ с 5 млрд. долара
13.07.2019 | 09:33
(0 гласа)

Американският ежедневник "Уолстрийт джърнъл" съобщава днес, че корпорацията "Фейсбук" ще бъде глобена с рекордните 5 милиарда долара от регулаторните органи в САЩ. До рекордната глоба се стига след разследване за пробивите в системата за сигурност на най-голямата социална медия в света по отношение на защитата на личните данни на потребителите.

 

Според добре осведомени източници, цитирани от изданието, миналата седмица Федералната търговска комисия (ФТС) е взела съответното решение с 3 на 2 гласа. Не е ясно след колко време ще бъде обявена глобата.

Припомняме, че разследването срещу "Фейсбук" започна миналата година,

след като бе разкрито, че базираната в Лондон консултантска компания Кембридж Аналитика (Cambridge Analytica) е получила достъп до данните на до 87 милиона потребители.

Кембридж Аналитика е работила за предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г. Федералната търговска комисия и Фейсбук отказаха да потвърдят информацията на "Уолстрийт джърнъл".

Министерството на правосъдието на САЩ сега прави преглед на споразумението, но обикновено не променя решения на ФТС, пише още изданието.

Фейсбук е най-голямата социална медия в света с 2,7 милиарда активни потребители месечно,

отбелязва Франс прес.

В последно време обаче се надигнаха гласове за разделяне на гиганта, който

е критикуван, че не се справя достатъчно добре при защитата на личните данни и в борбата срещу фалшивите новини.

Глобата не е особено голяма за компанията, която миналата година обяви печалба от 22 милиарда долара при оборот от 55 милиарда долара.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...