Изкуствен интелект обучава шофьорите вече и у нас - 24novini.bg

Изкуствен интелект обучава шофьорите вече и у нас

Изкуствен интелект ще помага при обучението на шофьорите Изкуствен интелект ще помага при обучението на шофьорите
08.07.2019 | 22:38
(0 гласа)

Днес на събитие в София бяха представени симулатори с изкуствен интелект, който да обучават бъдещите шофьори. Учебните симулатори VOGEL Simulator клас B са широко използвани в германските учебни центрове.

 

 

Симулаторите имат 7 модула за обучение на начинаещите шофьори, помощ на учащите от гласов асистент и визуализация чрез три LCD екрана.

Системата дава инструкции на водача, а също така отбелязва грешките му. Функциите на софтуера бяха изпробвани както от възрастни, така и от ученици.

Според данните от Германия, въпросните симулатори довеждат до 7% по-висока успеваемост при преминаването на теоретичните изпити и до 22% по-голям успех при практическия изпит.

На събитието присъстваха зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, зам.-кметът по транспорта на Столична община Дончо Барбалов, Богдан Милчев от УС на Института за пътна безопасност.

Богдан Милчев отбеляза, че България годишно губи по около 2% или близо 1.8 млрд. лв. от брутния си вътрешен продукт заради пътните инциденти.

„България изостава с нормативната си уредба, свързана с обучението и пътната безопасност”, каза той и добави, че средствата, инвестирани в пътна безопасност, се възвръщат десетократно.

 

Сачева отбеляза, че почти 2500 ученици годишно учат професии, за които се изисква шофьорска книжка. По думите ѝ симулаторът дава възможност за младите хора да попаднат в среда, в която трудно могат да попаднат в учебна обстановка.

Зам.-министърът каза още, че през следващата година се планира разработването на проекти за дигитално образование: „16%-17% от катастрофите в страната се случват на млади шофьори поради липса на достатъчно опит. Всичко, което е свързано с модернизацията на професионалното образование и обучение, е от изключителна важност за нас“.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...