Слагат охладители на спирките в София - 24novini.bg

Слагат охладители на спирките в София

Спирките в София са далеч от сигапурските смарт-спирки, но поне по охладителите ще се доближат Спирките в София са далеч от сигапурските смарт-спирки, но поне по охладителите ще се доближат
02.06.2019 | 13:30
(0 гласа)

Поставят системи за охлаждане по спирките на градския транспорт и на обществените места в София, съобщава БНТ. Очаква се новата система да струва около 100 000 лева.

 

 

Охладителите ще разпръскват вода през лятото, за да осигурят нормална темпаратура на чакащите по спирките столичани,

още повече че смогът, изпаренията, автомоболните газове и промишленото замърсяване способстват за покачване на температурите над 40 градуса в разгара на лятото.

Предвиждат се още редица мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в София - озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, стимулиране на градското земеделие, озеленяване на неозеленени площи, развитие и изграждане на трамвайния транспорт.

 

Инициативата е част от план на Столична община за адаптация към климатичните промени в периода 2019-2025 г.

Около 200 000 лева са предвидени за покривно озеленяване.

От миналата година в Сингапур бяха въведени интелигентни автобусни спирки, Airbitat Oasis Smart Bus Stop, които използват замърсяването на въздуха и топлината, за да подобри средата на автобусната спирка.

Съоръженията там разполага с охлаждаща технология, която привлича отопляем околен въздух, преди да го охлади до 24 градуса по Целзий. Има вградена система за пречистване на въздуха, която филтрира вредните въздушни частици. След това чистият, прохладен въздух се доставя директно на пътуващите на автобусната спирка през главите на дюзите.

Така системата се  оказа със 70% по-енергийно ефективна от климатиците.

Не точно като сингапурските автобусни спирки ще имат столичани,

но поне част от идеята на технологията ще се използва срещу смога и жегата на столицата през юли и август.

Заложените в плана промени в София трябва да бъдат приложени до 2025 г.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...