Тел.112 вече е достъпен за хора със слухови и говорни проблеми - 24novini.bg

Тел.112 вече е достъпен за хора със слухови и говорни проблеми

Тел.112 вече е достъпен и за хора със слухови и говорни проблеми Тел.112 вече е достъпен и за хора със слухови и говорни проблеми
14.05.2019 | 16:00
(0 гласа)

Телефон 112 вече обслужва хора със слухови и говорни увреждания Българската софтуерна компания „Перси“ ООД предостави четири сървъра, които обслужват телефона за спешни случаи 112, заяви Александър Соломахин, CIO на фирмата.

 

 

Сървърите се ползват за софтуер, който работи с хора със слухови и говорни увреждания.

Те са с последно поколение 16 ядрени Intel Xeon Scalable. Около 100 000 българи със слухови и/или говорни увреждания вече могат да подават сигнали до спешния номер 112 чрез мобилно или уеб базирано приложение.

Това става чрез текстови съобщения, които директно се генерират в системата, обясни Александър Соломахин.

До момента българите, които имат слухови проблеми, нямаха възможност да потърсят помощ ако изпаднат в беда, защото системата не беше пригодена за тях. От софтуера могат да се възползват и хора с речеви проблеми.

Приложението е достъпно както от смартфон и таблет, така и от компютър.

Подаването на сигнала става чрез кликане върху иконата за бърза помощ, полиция или пожарна. След което се отваря панел, който съдържа предварително дефинирани фрази, които с едно натискане директно се изпращат към 112.

Освен това сигнал може да се подава и чрез чат с оператор, в който се посочва какъв е проблемът и се натиска бутон изпрати.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...