50 хил. души ползват App на НАП за фалшиви касови бележки - 24novini.bg

50 хил. души ползват App на НАП за фалшиви касови бележки

Фалшиви касови бележки се хващат с мобилното приложение на НАП Фалшиви касови бележки се хващат с мобилното приложение на НАП
11.03.2019 | 12:00
(0 гласа)

Нова версия на мобилното приложение на НАП за фалшиви касови бележки позволява проверка дали дадена касова бележка е истинска и дали е била регистрирана в НАП или търговецът крие доходи. Над 50 000 потребители са свалили приложението, съобщиха от НАП.

Трябва да се сканира QR код, който поетапно до края на годината ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец.

Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават.

Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Проверката става на 2 фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат.

Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат, или се различават.

Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Ако всичко с бележката е наред,

приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.

Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.

Ако клиент изобщо не получи касова бележка, може да сигнализира в НАП на телефона на Информационния център 070018 700 в работно време или на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...