IT-експерт към премиера: Няма "сървър в Макао", ползваме облак - 24novini.bg

IT-експерт към премиера: Няма "сървър в Макао", ползваме облак

Спас Иванов от IT-сектора отговори на премиера, че няма сървъри в Макао, а се ползват облачни услуги Спас Иванов от IT-сектора отговори на премиера, че няма сървъри в Макао, а се ползват облачни услуги Кадър: ТВ плюс
28.02.2019 | 16:30
(0 гласа)

„Министърът на финансите Владислав Горанов не иска нищо лошо, просто не е правилен начина, по който това се налага без да има ясни правила спуснати от НАП. Няма как да не се отразят първо на имиджа ни като дестинация за инвестиции и второ ще доведат до увеличване на цените на определени стоки поради големите разходи... Тези неща не се правят наведнъж, ние се опитваме наведнъж да ги внедрим... Самите хора в НАП се чувстват неудобно от наредбата и не знаят какво да правят."

 

Това отговори Спас Иванов, създател на компанията “Centio”, по телевизия ТВ плюс при Веселин Дремджиев по повод новата наредба на приходната агенция за връзка на софтуера и касовите апарати на търговските обекти с НАП.

 

В началото на разговора водещият му припомни думите на Бойко Борисов:

„Искаме сървърът да не ходи в Макао или да не си купува от регистрирани вънка фирми лицензи.

И всички пари да излизат от България, а ние да сме лошите. Тези пари ще се генерират в бюджета за всичко, което е необходимо", каза преди няколко дни премиерът Борисов.

След него финансовият министър Владислав Горанов пък призова IT специалистите "да се опитат да променят наредбата, за да стане по-работеща, а не да бъдат опозиция.”

За "сървърите в Макао" той сподели, че по всяка вероятност премиерът има предвид някаква метафора,

защото вече масово се ползват облачни услуги “Cloud”. Той изрази недоумение от компетентността на подобни изказвания.

“Като цяло не се говори, къде точно се намира сървърът, когато имате една услуга, която е така наречения „Cloud”, обясни IT-експертът изказването на премиера.

Спас Иванов говори по темата за хаоса около софтуерните промени при големите търговски вериги

и липсата на яснота спрямо новите искания на НАП за софтуерна връзка в реално време на търговските обекти и касовите им апарати с приходната агенция.

Спас Иванов бе категоричен, че не е лоша идея бизнесът да излезе на чисто, но според него не е правилен начинът, по който властта се опитва да го направи.

„НАП дори не е направила някакъв вид тестови сценарии или тестова среда, така че разработчиците в момента, в който го възпроизведат, да го пробват и НАП да каже това дали е добре. Няма сертификационна програма, никой не знае какво да направи", обясни хаоса в сектора Иванов, породен от наредбата на Финансовото министерство.

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...