Facebook става на 15 години и навлиза в проблемен период - 24novini.bg

Facebook става на 15 години и навлиза в проблемен период

04.02.2019 | 12:00
(0 гласа)

Социалната мрежа Фейсбук навършва днес 15 години. Стартирала като забава в стаята на студентско общежитие, днес тя е е едно от най-популярните сайтове в света и бизнес платформа за милиони бизнес. 

В момента Фейсбук има 2,3 млрд. потребители в света, което е една трета от населението на земята.

На 15-тата си година компанията струва 500 милиарда долара на борсата и има 22 милиарда долара чиста печалба годишно.

Фактът, че мрежата е неизменна част от живота на милиарди хора обаче поставя доста сериозни въпроси пред основателя ѝ Марк Цукърбърг, който като че ли няма идея какви сили държи в ръката си, а ползва мрежата само за финансова изгода. 

Пред последната година той бе подложен на кръстосан огън в американския сенат и Европейския парламент заради употребата на Фейсбук от трети страни в изборите, най-вече заради руското участие в американските избори през 2016г. и изтичането на данни на потребителите при рефереднума за Брекзит. 

Стана ясно, че Facebook няма и особен контрол върху разпространението на езика на омразата и даже спомага за него.

Така, например, правозащитници обвиняват  мрежата, че е виновна за избиването на хиляди хора от племето Рохинга  в Мианмар заради милионите ксенофобски съобщения, което е допуснало срещу тази етническа група. Проблеми имаше и в Конго, а в по-малък мащаб мрежюта се превръша в мощен инструмент за съсипване на хора черз засрамване за неща, които те може и да не са извършили. 

Остава отворен и въпросът как Фейсбук опазва данните на потребителите - и то не само име, снимки и имейл адрес - а лични данни, предпочитания, страхове, надежди и психологически профили, до които има достъп. Както и какво може да стане с тях, ако попаднат в неподходящи ръце, било правителствени или частни. 

Докато доскоро Фейсбук се ползваше с доста свобода, най-вече заради бавния темп, в който правителствата по света наваксват с технологиите, тази година става все по-ясно, че за необуздания тийнейджър ще има по-строги правила и регулации. 

 

Разбира се, мрежата има и много предимства за днешното общество. От една страна тя помага на милиони хора да общуват, да следят живота си дори и на огромни разстояния, както и помага на гражданите да сигнализрат за нередности на властите. 

Според социалните анализатори мрежата оказва влияние не само върху обществените процеси, но и върху личния живот на хората. Мнозина наричат фейсбук ерата "краят на личното пространство". 

Според изследване на университета в Кеймбридж, цитирано от Guardian, 43 процента от хората лъжат в мрежата, че с живота им всичко е наред. 

Друго изследване пък показа, че социланата мрежа е отговорна за една трета от случаите на депресия при младите момичета. 

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...